Zoutgehalte in brood

De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) onderschrijft het gezondheidsbelang van reductie van zout in levensmiddelen in het algemeen en in het brood in het bijzonder. Daarom zijn er in de bakkerijsector bindende afspraken gemaakt om de hoeveelheid zout in brood te verminderen.

In 2009 zijn er sectorafspraken gemaakt om het zout (NaCl) in brood collectief te reduceren van 2,5% naar 2,1% op droge stof, waarna dit maximum in het Warenwetbesluit Meel en brood is aangepast. In september 2011 is opnieuw op sectorniveau een verdere verlaging afgesproken van 2,1% naar 1,8% op droge stof. Hierbij is een tussenstap geformuleerd van 1,9% te bereiken in juli 2012. De zoutnorm van 1,8% op droge stof is vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en brood en geldt sinds 1 januari 2013.

Monitoring
Om te monitoren of de wettelijke norm voor het maximale zoutgehalte op droge stof wordt behaald, wordt in opdracht van de bakkerijsector sinds 2009 jaarlijks een grootschalige steekproef uitgevoerd. In totaal zijn inmiddels acht landelijke steekproeven uitgevoerd (2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016 voorjaar en 2016 najaar). Deze monitoring wordt gedaan door het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in opdracht van de bakkerijsector. Vanaf 2015 wordt deze opdracht alleen vanuit de NVB gegeven.

Alle acht landelijke steekproeven laten zien dat de gewogen gemiddelde (80% industrie – 20% ambacht) zoutgehaltes op de droge stof van de broden, een duidelijke daling te zien geven die in overeenstemming is met de afspraken om de hoeveelheid zout met 25% te verminderen. Voor de industriële bakkerijen welke NVB vertegenwoordigd geldt dat de wettelijke norm voor brood gemiddeld door industriële bakkers wordt nageleefd, zie tabel hieronder.

Handhaving en afspraken

NVB is voorstander van overheidshandhaving van de algehele zoutverlaging door de bevoegde instanties en roept de Nederlandse bakkers dan ook actief op om deze gezamenlijk afgesproken wettelijke zoutnorm als uitgangspunt te nemen voor de broodproductie. Aanvullend is NVB voorstander van het maken van afspraken op Europees niveau, zoals we dat ook in Nederland hebben gedaan. Hierdoor wordt een gelijk speelveld in de nationale en Europese sector bereikt.