Nieuwsbericht

Eindelijk! We mogen weer een volkoren boterham.

Eindelijk! We mogen weer een volkoren boterham.

Heb jij die granen ook zo gemist de afgelopen jaren? Goed nieuws, de anti-tarwetrend komt tot zijn eind. Uit recent onderzoek blijkt dat het eten van volkorengranen goed is voor je hart. Wij vroegen onze voedingsdeskundige Carina Noordervliet wat zij van al die graantoestanden vindt. Mogen we nu wel of toch niet een volkoren boterham?

Zeg ja tegen graan

"We mogen weer graan en tarwe eten volgens de onderzoekers van Harvard. Ik roep het al jaren; je mag gewoon brood, pasta en rijst eten maar kies dan voor de volkoren variant. Dat zit boordevol vezels en is juist gezond voor je. Ik ben dus blij met dit onderzoek. Maar ja ik ben wel een beetje gekleurd aangezien de uitkomst iets is waar ik al jaren achtersta."

Hype

"Het is zo'n hype geworden om alle koolhydraten te laten staan", zegt onze voedingsdeskundige Carina. "Omdat het resultaat van weinig of geen koolhydraten eten tot gewichtsverlies leidt, is het immens populair gevonden. De reden van het gewichtsverlies is echter dat er minder calorieën gegeten worden. Terwijl het succes wordt gewijd aan het gebrek aan koolhydraten. Ondanks dat sommige diëten wel specifiek vermelden dat het voornamelijk om de witte koolhydraten gaat, scheert de consument (en sommige diëten) de graanproducten over een kam en eet er niets meer van."
--
Hoe het echt zit met koolhydraten?
--

Groot onderzoek

Je hoeft maar een onderwerp te noemen en er zijn tientallen onderzoeken naar gedaan, zo ook naar tarwe en graan. Maar door al die onderzoeken weet je niet meer wat nu eigenlijk waar is. Harvard-onderzoekers besloten daarom in 1984 te starten met een groot onderzoek naar tarwe en granen. Van 1984 tot 2010 hielden de onderzoekers bij wat 120.000 mannen en vrouwen aten, waar ze ziek van werden en waar ze aan overleden. De deelnemers waren 30 tot 87 jaar oud toen dit onderzoek begon. Elke twee tot vier jaar werd hen gevraagd naar hoe ze leefden, wat ze aten en welke ziektes ze hadden gekregen.

Een kommetje havermoutpap

En wat bleek: een kommetje havermoutpap per dag (28 gram) verlaagt de kans om snel te sterven met 5 procent. En iedereen die uitgezeefde meelproducten vervangt door volkorenproducten, verkleint zijn kans om snel te sterven met 8 procent. Door een ingewikkelde rekenmethode kwamen de onderzoekers er zelfs achter dat wanneer je een dagelijkse portie rood vlees laat staan en in plaats daarvan een portie volkorengranen neemt, de kans op sterven in de komende jaren mogelijk met 20 procent daalt.

Sceptisch

Carina: "Ik ben redelijk sceptisch ten opzichte van voedingsonderzoeken aangezien er vaak geen rekening gehouden wordt met de rest van de eet- en leefpatronen van de deelnemers. Het Harvard-onderzoek heeft dit wel gedaan. En het blijkt dat ook mensen die een ongezondere levensstijl erop na hielden maar wel volkoren graanproducten aten in dit onderzoek goed uit de bus komen. Daarnaast hebben ze de deelnemers ook erg lang gevolgd. Wel moet je oppassen, want er wordt direct een koppeling gemaakt dat het eten van granen duizenden levens kan redden, tja... dat vind ik dan weer wat overdreven. Maar gezond is het wel!"

Geen invloed op kanker

Op kanker hebben de volkorengranen geen invloed. In dit onderzoek is in ieder geval niet meer kanker ontdekt bij degenen die veel volkorenproducten aten. In een eerder onderzoek is wel aangetoond dat de kans op darmkanker iets afneemt door volkorenproducten. De onderzoekers denken dat dat komt door het hoge vezelgehalte van volkorengranen.

--
30 procent kankergevallen te voorkomen
--

Ingewikkeld rekenen

Natuurlijk hangt je gezondheid van een heleboel dingen af zoals genoeg bewegen en genoeg groenten eten. Dankzij ingewikkelde rekenmethodes konden de onderzoekers de invloed van de andere gezonde leefstijlen wegrekenen en het gezonde effect van volkorengranen onderzoeken. Maar goed ook, want nu kunnen we weer met een gerust hart onze volkoren boterham eten.

Bron: Telegraaf 12 januari 2015

Voeding en Gezondheid -