Nieuwsbericht

`NVWA verhevigt strijd tegen `rotte appels´ in voedselketen

`NVWA verhevigt strijd tegen `rotte appels´ in voedselketen

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) verhevigt de strijd tegen ‘rotte appels’ in de voedselketen. Dat maakte inspecteur-generaal Harry Paul bekend tijdens het Food Event 2015 in Den Bosch. Verder brak hij een lans voor de openbaarmaking van inspectiegegevens en kondigde hij aan dat de voedingsindustrie meer onaangekondigde inspecties wachten.Foto: Inspecteur-generaal van de NVWA Harry Paul was één van de keynote sprekers van Food Event dat VMT op 2 april voor de achtste keer organiseerde. Foto: VMT

Inspecteur-generaal van de NVWA Harry Paul was één van de keynote sprekers van Food Event dat VMT op 2 april voor de achtste keer organiseerde. Met ruim 350 bezoekers en 35 exposanten was het congres annex informatiemarkt een groot succes. Het thema was dit jaar ‘Samen waarmaken!’.

Inzicht in de keten
Omdat voor de voedingsmiddelenindustrie het hebben van inzicht in de keten en samenwerken steeds relevanter wordt, kwam op dit event de gehele keten bij elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen, te discussiëren en inspiratie op te doen. Food Event is ook een netwerkgelegenheid bij uitstek.

Traceerbaarheid
Kenmerkend voor het Food Event is de invalshoek vanuit de foodsector. Tijdens de strategische plenaire ochtendsessie maakte de NVWA-topman Paul ook nog bekend dat de autoriteit extra alert is op de traceerbaarheid in de keten. Deze maand gaat men proefdraaien met enkele producten. Eind mei volgt de werkelijke test als inspecteurs van de Food and Veterinary Office (FVO) een bezoek brengen en de NVWA een volledig dossier moet aanleveren.

Actuele onderwerpen
Zittend aan de ronde tafels luisterden de deelnemers aan Food Event 2015 naar deze en andere informatieve lezingen. Het bleef echter niet bij luisteren want na elke lezing gingen ze daarover met elkaar in discussie om vervolgens via de event-app vragen te stellen. Actuele issues kwamen ter sprake. Zo riep FNLI-directeur Philip den Ouden zijn leden op om het onaangekondigd inspecteren te omarmen. Raadslid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid Gerard de Vries stelde dat verandering van het voedselaanbod noodzakelijk is. Marjan de Bock-Smit, directeur SIM, motiveerde waarom binnen vijf tot tien jaar de retail aan foodfabrikanten zal vragen wat zij hebben gedaan aan verbetering van onacceptabele situaties in inkooplanden, zoals kinderarbeid. Zij onderstreepte daarmee de noodzaak voor producenten om hun toeleverende keten te kennen.

Food Event 2016 wordt gehouden op donderdag 7 april 2016.

bron: BAKKERSWERELD 7 april 2015

Markt en Ondernemerschap -