Nieuwsbericht

Productcriteria voor het Vinkje herzien

Productcriteria voor  het Vinkje herzien

De wetenschappelijke commissie van Stichting Ik Kies Bewust heeft de productcriteria voor het gebruik van het Vinkje herzien. Iedere vier jaar worden de criteria voor verzadigd vet, suikers, zout, energie en voedingsvezels opnieuw beoordeeld, met als doel dat de producten steeds iets gezonder worden. Dit leidt voor vele producten tot productsamenstelling en/of etiket wijzigingen.

Voor de categorie brood (alle soorten brood en broodvervangers, worden gezien als basisproducten) blijven de criteria voor verzadigd vet (≤1,1g/100g) en transvet (≤0,1g/100g) ongewijzigd. Maximum voor natrium is van ≤500mg/100g verlaagd naar ≤450mg/100g en voor vezels verhoogd naar ≥3,1g.100g (was ≥1,3g/100g). Het criterium voor toegevoegde suikers wordt nu per 100 gram in plaats van energiepercentage gegeven en is ≤4,0g/100g. De criteria voor lunchgerechten met brood en belegde broodjes zijn ook gewijzigd. Koek, banket en gebak vallen onder de categorie snacks. Voor deze categorie zijn alleen de criteria voor verzadigd vet en transvet gewijzigd (respectievelijk naar ≤6g/100g en ≤0,2g/100g).

De stichting heeft naast het productcriteria document een samenvattende infographic gemaakt. Fabrikanten en retailers krijgen tot 1 januari 2017 de tijd om te voldoen aan de nieuwe criteria.

Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl

Voeding en Gezondheid -