Nieuwsbericht

Workshop winnaars prijsvraag Blij met Stofvrij

Workshop winnaars prijsvraag Blij met Stofvrij

Op Valentijnsdag 2017 hebben de winnaars van de prijsvraag “Wat weet jij van meelstof?” aan een workshop van Meesters Boulanger Wilfred Haafs en Hiljo Hillebrand deelgenomen. Tijdens de workshop werd een grote variëteit aan producten gemaakt; van pizzaatjes tot desembrood.De deelnemers moesten zelf hard aan het werk, maar het resultaat was er dan ook naar. Doordat de deelnemers een zeer verschillende achtergrond hadden (ervaren, leerling, industrie, ambacht) was er ook veel van elkaar te leren. Men was unaniem enthousiast en geïnspireerd.

De winnaars van de prijsvraag werden geloot uit de goede inzendingen op de vraag: “Bij het bereiden van deeg wordt de blootstelling aan stof flink verlaagd door een afsluitend deksel. Met hoeveel procent wordt de blootstelling verlaagd?”. Het juiste antwoord is 30%.

Afgelopen 2 jaar heeft het Informatiecentrum Grondstofallergie metingen ge

daan naar het effect van maatregelen om stofblootstelling in de bakkerij te beheersen. Daaruit komen drie maatregelen naar voren die zeer effectief zijn én waarvan de invoeringskosten relatief beperkt zijn. Dit zijn:
- een afsluitend deksel bij deegbereiding
- gebruik van stuifarme strooibloem (of een alternatief)
- schoonmaken met een stofzuiger (geen perslucht)

Bovenstaande drie maatregelen heeft de bakkerijsector verplicht gesteld om grondstofallergie te voorkomen.

Kijk op www.blijmetstofvrij.nl voor nog meer tips en filmpjes over stofbeheersing.

Tineke Rens,
Informatiecentrum Grondstofallergie

Arbeid en Arbeidsomstandigheden -