Nieuwsbericht

Het Nationaal Preventieakkoord is ondertekend

Het Nationaal Preventieakkoord is ondertekend

Het Nationaal Preventieakkoord is officieel ondertekend door FNLI-directeur Marian Geluk. In het bijzijn van Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) sloten meer dan 50 partijen het Akkoord met als doel overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik tegen te gaan. Het is de ambitie van het Nationaal Preventieakkoord om een daling te bereiken in het aandeel mensen met overgewicht tot het niveau van 1996. Partijen zetten zich in om de omgeving gezonder te maken en om kinderen meer te laten bewegen.

De levensmiddelenindustrie commiteert zich onder andere aan beperken van het gebruik van licensed media characters op verpakkingen en POS-materiaal; gelijk aan het eerder genomen besluit binnen de FNLI. Verbreden en internsiveren van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) zodat zoveel mogelijk productcategorieën er onderdeel van uitmaken. Voor zout in brood en hartige broodjes zijn reeds afspraken gemaakt. Er worden portiegrootte reductieafspraken gemaakt in de koek en banket, tussendoortjes, chocolade en suikerwerksectoren.

Om gezond eten te stimuleren, komt er onder andere een campagne over de Schijf van Vijf. Volkorenbrood en bruinbrood met meer dan 4,5 gram graanvezel per 100 gram staan in de Schijf van Vijf. Ook komt er een nieuw, breed gedragen voedselkeuzelogo. Een alternatief voor het reeds afgeschafte Vinkje. NVB zal in FNLI verband meepraten over de totstandkoming van een voedselkeuzelogo. Mocht u daar ideeen over hebben, laat dit aan mij weten.

Bekijk hier  de Infographic Nationaal Preventieakkoord. Meer informatie over het Preventieakkoord is te lezen in FNLI flitsen 53 en 54, waarvoor u een inlog nodig. Heeft u geen inlog? Vraag dan een account aan

Edith van Peij

kennis@nedverbak.nl

Markt en Ondernemerschap -