Interessante ontwikkelingen wetgeving en voedselveiligheid vanaf week 41

Week 43

Geen verslagen van de Europese Commissie Werkgroepen.

Nieuwe voedingsenzymen beoordeeld een veilig bevonden

EFSA heeft de veiligheid beoordeeld van het voedingsenzym endonuclease van een niet-genetisch gemodificeerde Penicillium citrinum stam. Het enzym is bedoeld voor gebruik bij de verwerking van gist en gistproducten. Daar dient het voor het versterken van de unami-smaak van extracten die worden gebruik (in pasta- of poedervorm) als ingrediënt in een breed scala aan voedingsmiddelen. Het panel was van mening dat het risico op allergische reacties door blootstelling via de voeding niet kan worden uitgesloten, met name voor personen die allergisch zijn voor Penicillium. De kans op dergelijke reacties is echter niet groter dan de kans op allergische reacties op Penicillium. Op basis van de verstrekte gegevens concludeerde het panel dat dit voedingsenzym onder de beoogde gebruiksomstandigheden geen aanleiding geeft tot bezorgdheid over de veiligheid. Meer informatie  

EFSA heeft de veiligheid beoordeeld van het voedingsenzym triacylglycerollipase (triacylglycerolacylhydrolase; EC 3.1.1.3) dat wordt geproduceerd met een niet-genetisch gemodificeerde Aspergillus tubingensis stam. Het enzym kan onder andere worden gebruikt voor de productie van gebakken producten uit tarwe- of roggemeel. Het hydrolyseert dan vetten en oliën in hte meel waardoor het vasthouden van gas en de deegstructuur verbeteren. Het panel was van mening dat het risico op allergische reacties bij blootstelling via de voeding niet kan worden uitgesloten, maar dat de waarschijnlijkheid laag is. Op basis van de verstrekte gegevens concludeerde het panel dat dit voedingsenzym onder de beoogde gebruiksomstandigheden geen aanleiding geeft tot bezorgdheid over de veiligheid. Meer informatie

EFSA heeft de veiligheid beoordeeld van het voedingsenzym, een triacylglycerollipase (triacylglycerol acylhydrolase; EC 3.1.1.3) dat wordt geproduceerd met een niet-genetisch gemodificeerde Limtongozyma cylindracea. Bij de productie van gebakken producten wordt het voedingsenzym aan meel toegevoegd tijdens de bereiding van deeg of beslag. De hydrolyse door de triacylglycerollipase in bloem vermindert de viscositeit van het beslag, vergemakkelijkt het hanteren van deeg en verbetert de deegstructuur, wat bijdraagt aan een verbeterd en consistent bakproces. Het panel was van mening dat een risico op allergische reacties door blootstelling via de voeding, met name bij personen die allergisch zijn voor honing, niet kan worden uitgesloten, maar als laag wordt beschouwd. Op basis van de verstrekte gegevens concludeerde het panel dat dit voedingsenzym onder de beoogde gebruiksomstandigheden geen aanleiding geeft tot veiligheidsrisico’s. Meer informatie

Specificatie voor vitamine D2-bevattend champignonpoeder aangepast

De Europese Commissie heeft een aanvraag goedgekeurd voor wijziging van de specificatie van het nieuwe voedingsmiddel vitmanie D2-bevattend champignonpoeder. De aanvrager verzocht het toegelaten concentratiebereik voor vitamine D2 in vitamine D2-bevattend champignonpoeder uit te breiden zodat dit ook lagere concentraties omvat. Het huidige bereik is 580-595 microgram per gram champignonpoeder. Het nieuwe concentratiebereik is 127,5 – 595 microgram per gram droog gewicht. Het wordt hierdoor makkelijker om een nauwkeurige hoeveelheid vitamine D aan levensmiddelen toe te voegen. Bovendien worden de toegelaten gehalten aan koolhydraten herzien, de afzonderlijke maximumgehalten voor “koolhydraten” en “voedingsvezel totaal” worden geschrapt en er is nu één enkel maximumgehalte voor “totaal koolhydraten” vastgesteld. Meer informatie

Artikelen uit diverse nieuwsbrieven

Week 42

Geen verslagen van de Europese Commissie Werkgroepen.

Specificaties voor de additieven sorbinezuur, kaliumsorbaat en propylgallaat gewijzigd

Rekening houdend met een herbeoordeling door de EFSA en door exploitanten van bedrijven ingediende gegevens zijn de specificaties voor sorbinezuur (E 200) en kaliumsorbaat (E 202) gewijzigd. De maximumwaarden voor toxische elementen zijn verlaagd en er is een maximumwaarde voor zink vastgesteld, rekening houdend met het gehalte dat momenteel door de toepassing van goede productiepraktijken kan worden bereikt.

Verder is de beschrijving van kaliumsorbaat (E 202) gewijzigd om niet alleen te verwijzen naar de poedervorm, maar ook naar de korrelvorm van deze stof, aangezien de eerste vorm door het malen van de tweede vorm wordt verkregen en beide fysische vormen, poeder en korrels, dezelfde zuiverheid hebben. Er moeten ook enkele aanpassingen in de beschrijvingen van sorbinezuur (E 200) en kaliumsorbaat (E 202) worden aangebracht. Ook de zuiverheidsspecificatie en de definitie van propylgallaat (E 310) wordt aangepast. Er is in een overgangsperiode voorzien voor aanpassing aan de strengere specificaties en voor levensmiddelen die sorbinezuur, kaliumsorbaat of propylgallaat bevatten.

Additieven die vóór 27 april 2025 rechtmatig in de handel zijn gebracht mogen aan levensmiddelen worden toegevoegd totdat de voorraden zijn uitgeput. Levensmiddelen die de betreffende additieven bevatten en die vóór 27 april 2025 rechtmatig in de handel zijn gebracht mogen tot de datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum in de handel worden gebracht. Meer informatie

Bakkerszout 2.0

De Consumentenbond heeft in haar Gezondgids aandacht besteed aan natriumreductie en zoutvervangers. In het artikel is ook expliciete aandacht voor de inspanningen van de bakkerijbranche om eerst de hoeveelheid zout in brood te verlagen en vervolgens op zoek te gaan naar een gezondere samenstelling van het bakkerszout door natrium gedeeltelijk te vervangen door andere mineralen. Lees het artikel

Wijziging van MRL’s voor bestrijdingsmiddelen in onder andere honing, fruit, granen, noten en zaden

In Bijlage II van Verordening (EG) 396/2005 zijn MRL’s vastgesteld voor bestrijdingsmiddelen in of op bepaalde producten. Voor een aantal bestrijdingsmiddelen zijn de MRL’s herzien, voor andere moeten nog nadere gegevens worden aangeleverd. Bij ontbrekende gegevens wordt de limiet gesteld op de bepaalbaarheidsgrens. Wijzigingen in MRL’s zijn aangegeven met vetgedrukte cijfers on onderstaande documenten.

Vergunningverlening en -verlenging voor elf soorten genetisch gemodificeerde maïs

Drie aanvragen voor verlening en verlenging van vergunningen voor het in de handel brengen (met uitzondering van teelt) van producten die geheel of gedeeltelijk bestaan uit drie soorten genetisch gemodificeerde maïs zijn door EFSA van een positief advies voorzien. Nieuw is de vergunning voor gemodificeerde maïs DP-2022-16-6. De vergunning geldt voor levensmiddelen en -ingrediënten die geheel of gedeeltelijk bestaan uit of zijn geproduceerd met deze maïs. Meer informatie

De verlenging is van toepassing op gemodificeerde maïssoort MON 89034 × 1507 × NK603 Meer informatie

Ook de verlenging van de vergunning voor MON 89034 × 1507 × MON 88017 × 59122 en acht subcombinaties daarvan is gepubliceerd. Meer informatie

Alle besluiten zijn van toepassing gedurende een periode van tien jaar, met ingang van de datum van kennisgeving.

Vergunning voor verhandeling van onder andere levensmiddelen en-ingrediënten op basis van genetisch gemodificeerde katoen

De Europese Commissie heeft een vergunning verleend voor het in de handel brengen van producten die geheel of gedeeltelijk bestaan uit of zijn geproduceerd met genetisch gemodificeerd katoen (met uitzondering van teelt). Het gaat om genetisch gemodificeerde katoen (Gossypium hirsutum L.) COT102. Ook deze vergunning is verleend voor een periode van tien jaar. Meer informatie

Artikelen uit diverse nieuwsbrieven

Week 41

Verslagen van de Europese Commissie Werkgroepen. Ook deze zijn in de Bijlage opgenomen met arcering van de meest relevante passages.

Verslag CWG Nieuwe voedingsmiddelen 11 september
Verslag CWG Additieven 12 en 13 september 
Verslag CWG import non veterinair 19 september
Verslag CWG Persistente organische contaminanten POPs 3 september

Kamervragen over Nutri-Score

Er zijn verschillende kritische Kamervragen gesteld over Nutri-Score en het besluit van enkele grote producenten om te stoppen met vermelding van dit logo. Document met kamervragen 1. Document met kamervragen 2. Het wachten is nog op de antwoorden.

Aanvraag Nieuwe Voedingsmiddelen – handleiding geactualiseerd

EFSA heeft op verzoek van de Europese Commissie de handleiding voor aanvragen voor nieuwe voedingsmiddelen (novel foods) vernieuwd. De vorige editie stamt uit 2018 en sindsdien is er zowel in wetgeving als in voedselonderzoek veel veranderd. Ook is de handleiding aangevuld op basis van resultaten met reeds ingediende aanvragen. De vernieuwe handleiding bestaat uit twee delen. Een handleiding voor verzamelen en delen van wetenschappelijke informatie over productieproces, voorgestelde toepassingen en mogelijke risico’s, en een handleiding voor het administratieve proces. Deze updates zijn van toepassing op alle aanvragen voor nieuwe voedingsmiddelen die vanaf februari 2025 bij de Europese Commissie worden ingediend. Meer informatie

Traditionele levensmiddelen – richtlijnen voor kennisgeving en aanvraag vernieuwd

EFSA heeft op verzoek van de Europese Commissie de richtlijnen voor het opstellen van kennisgevingen voor de toelating van traditionele levensmiddelen vernieuwd. Het document geeft advies over de wetenschappelijke informatie die aanvragers moeten verstrekken bij het indienen van kennisgevingen voor traditionele voedingsmiddelen overeenkomstig artikel 14 en traditionele voedingsmiddelenaanvragen overeenkomstig artikel 16 van Verordening (EU) 2015/2283. De veiligheid van een traditioneel voedingsmiddel moet worden onderbouwd door gegevens over de samenstelling, de ervaring met voortgezet gebruik en de voorgestelde gebruiksvoorwaarden. De aanvrager moet de informatie over de samenstelling en de ervaring met voortgezet gebruik integreren en een beknopt overzicht geven van hoe dit de geschiedenis van veilig gebruik van het traditionele voedingsmiddel onderbouwt en hoe dit zich verhoudt tot de voorgestelde gebruiksvoorwaarden voor de EU. Mogelijke gezondheidsrisico’s die zijn geïdentificeerd op basis van samenstellingsgegevens en/of gegevens uit de ervaring met voortgezet gebruik, moeten worden besproken. Op basis van de verstrekte informatie zal de EFSA de veiligheid beoordelen met betrekking tot de consumptie van het traditionele voedingsmiddel onder de voorgestelde gebruiksomstandigheden. Meer informatie

Het Duitse Federale Instituut voor risicobeoordeling (BfR) publiceert resultaten van een studie naar mycotoxinen in plantaardige dranken

Hoewel deze studie niet direct relevant is voor bakkerijproducten bevat het wel een wel een uitgebreide toelichting op relevante mycotoxinen, de wetgeving en de risico’s. Meer informatie

Tamme kastanjes als grondstof voor bakkerij- en andere producten

De Tamme Kastanje Community organiseert op 21 oktober een event wat specifiek gaat over de toepassingsmogelijkheden van tamme kastanje. Het meel van tamme kastanjes wordt gebruikt voor diverse delicatessen maar ook om pasta’s en brood te produceren. In Nederland worden er steeds meer tamme kastanjes geteeld in agroforestry, wat bijdraagt aan de verduurzaming van landbouw. Ook wordt er zo een lokale afzet mogelijk gemaakt. Naast de tamme kastanje wordt ook algemene aandacht besteed aan noten.

Voor geïnteresseerden: de promotie flyer met meer informatie

 Artikelen uit VMT nieuwsbrief