Veel gestelde vragen over brood

Brood, wat zit er in?

‘Brood, dáár zit wat in’. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij sluit zich graag aan bij deze bekende slogan. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in brood? Welke voedingsstoffen bevat het, hoe zit het met zout en wat zijn broodverbetermiddelen? Op die vragen en meer geven we graag een helder antwoord.

Hoe zit het met zout in brood?

De Nederlandse Bakkerijsector vindt het van belang om een betrouwbaar en onafhankelijk beeld te hebben van het daadwerkelijke zoutgehalte in de meest gegeten Nederlandse broodsoorten. Zowel op wetgevingsgebied als binnen de sector zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet om het zoutgehalte in brood te verlagen. Om te monitoren of de wettelijke norm voor het maximale zoutgehalte op de droge stof wordt behaald, wordt door het Nederlands Bakkerij Centrum (inmiddels FoodBase) in opdracht van de bakkerijsector sinds 2009 jaarlijks een grootschalige steekproef uitgevoerd. Hier vindt u de resultaten van

Bevat meergranenbrood per definitie meer vezels?

Ja, meergranenbrood bevat gemiddeld meer vezels dan bruinbrood of volkorenbrood. Maar het hoeft niet altijd. De belangrijkste indicatie voor het vezelgehalte is de basisgrondstof: is het meergranenbrood gemaakt op basis van bloem of (volkoren)meel? Je kunt deze informatie bij voorverpakte broodsoorten vinden op het etiket of je kunt het aan de bakker of de winkelmedewerker vragen.

Waarom verschilt het vezelgehalte van meergranenbroden nogal?

Het vezelgehalte in meergranenbrood is afhankelijk van welk deel van de graankorrels is gebruikt. Meergranenbrood kan namelijk op basis van bloem of (volkoren)meel worden gemaakt. Daarnaast heeft elke graansoort z’n eigen vezelgehalte. En ook zijn veel meergranensoorten gedecoreerd met zaden of pitten of bevatten ze gebroken of hele graankorrels. Ook die hebben invloed op het vezelgehalte van het brood.

Hoe donkerder het brood, des te meer vezels?

Brood is een belangrijke bron van vezels. Vroeger werd een ezelsbruggetje gebruikt: hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat. Dat gaat vandaag de dag niet meer op door het gebruik van smaakmakende ingrediënten als moutmeel en gekaramelliseerde suiker óf door toevoeging van kleurloze (ofwel transparante) vezels aan witbrood. Deze ‘nieuwe’ ontwikkelingen geven dus een andere kijk op de oude stelregel. De kleur van brood zegt daarom niet per definitie iets over het gehalte aan voedingsvezel, vitamines en mineralen. De basisgrondstoffen (bloem en/of meel) en ingrediënten (vruchten, zaden, pitten, noten, hele of halve graankorrels) doen dit wel!

Hoe kun je brood het beste bewaren?

In een plastic of papieren zak in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst mals. Een papieren broodzak houdt de korst langer krokant. Bewaar brood niet in de koelkast, daarin droogt het sneller uit.

Hoe kun je brood het beste invriezen?

Je kunt brood het beste invriezen in een plastic zak. Het is handig om gesneden brood te nemen. Zo kun je steeds van het ingevroren brood het gewenste aantal sneetjes lostrekken of –breken. Deze sneden kun je op een bord in de magnetron of in een broodmandje laten ontdooien. Je kunt brood ca. 2 weken in de vriezer bewaren. Als je het langer bewaart, droogt het uit.

Past brood in alle diëten?

Ja, in de meeste diëten past brood zeer goed, al moet het soms aangepast brood zijn. Bijvoorbeeld glutenvrij of eiwitarm brood. Er is zelfs een dieet waarbij brood een hoofdrol speelt; het Broodwisseldieet. Het dieet is bij uitstek geschikt om snel een paar kilo kwijt te raken. Wie meer wil afvallen, raadpleegt een diëtist. Brood heeft de perfecte eigenschappen om overgewicht helpen te voorkomen en tegen te gaan. Brood, met name volkoren- en meergranenbrood (op basis van meel) is rijk aan vezels en voedingsstoffen, terwijl het maar weinig vet bevat. De vezels zorgen voor een gevuld gevoel, waardoor de verleiding minder groot is om teveel te snoepen of te snacken.

Levert brood energie?

Ja, in de vorm van koolhydraten (zetmeel). Om te functioneren, presteren en sporten.

Bevat brood voedingsvezels?

Ja, dit is o.a. belangrijk voor een goede darmwerking en stoelgang. Vezels verminderen de kans op hart- en vaatziekten en zorgen voor een ‘vol gevoel’ in de maag. Belangrijk bij afvallen en op gewicht blijven. Bij bepaling van het vezelgehalte is het belangrijk om te weten of het brood van bloem, meel of volkorenmeel is gemaakt. Het vezelgehalte loopt op: witbrood (1 snee = 0,8 gram vezel), bruinbrood (1 snee = 1,8 gram vezel), volkorenbrood (1 snee = 2,3 gram vezel), Meergranenbrood op basis van bloem (1 snee = 1,9 gram vezel) heeft gemiddeld een vezelgehalte vergelijkbaar met bruinbrood. Meergranenbrood op basis van (volkoren)meel heeft gemiddeld het hoogste vezelgehalte (1 snee = 2,6 gram vezel).

Bevat brood weinig vet?

Ja, brood bevat, met uitzondering van enkele luxe soorten, weinig vet. Voor meer informatie over volkorenbrood en het goede effect op jouw gezondheid klik je op de 100% volkoren video van het Voedingscentrum.

Levert brood B-vitamines?

Ja, brood levert een aantal belangrijke B-vitamines: vitamines B1, B2, B3, B6 en B11.

Bevat brood belangrijke mineralen?

Ja, brood bevat de volgende mineralen: ijzer, koper, magnesium, zink, selenium, jodium, calcium en fosfor.

Wat is het verschil tussen een krent en een rozijn?

Krenten zijn gedroogde blauwe pitloze druiven (Corinth) genoemd naar de Griekse stad Korinthe. Ze zijn kleiner, donkerder van kleur en droger dan rozijnen. Men denkt vaak dat blauwe rozijnen van blauwe druiven komen en gele rozijnen van witte druiven. Bijna alle rozijnen zijn echter afkomstig van witte of groengele druiven

Meer juiste informatie over brood én verrassende broodrecepten vind je op Brood.net.