Brood verdient een 0% Btw-tarief

De gezondheid van Nederlanders is voor veel partijen een bron van zorg. Steeds meer mensen hebben last van (morbide) obesitas, diabetes of hart- en vaatziekten. Om deze ontwikkelingen tegen te gaan zette het bakkersbedrijf al een aantal succesvolle stappen. Hierdoor eten Nederlanders al vaker gezondere broodproducten dan in het verleden. Dit blijft de bakkerijbranche stimuleren met onder andere een broodcampagne.  Om de acties vanuit de branche kracht bij te zetten, zijn ook stappen van de overheid nodig. Samen bereik je immers meer dan alleen.

Genomen stappen bakkerijbranche

De belangrijkste stap is de reductie van zout in brood. De bakkerijsector heeft bindende afspraken gemaakt om de hoeveelheid zout in brood te verminderen. En met resultaat. In 10 jaar tijd is het gelukt om het zoutgehalte in brood met meer dan 25% terug te brengen.

In het Nationaal Preventieakkoord streeft men naar een jaarlijkse consumptiegroei van producten uit de Schijf van Vijf. De bakkerijbranche draagt hier succesvol aan bij. Het percentage Nederlanders dat volkorenbrood eet stijgt al zes jaar op rij, van 38 procent in 2016 naar 47 procent in 2021. Ook breidt de branche het assortiment van volkorenproducten steeds verder uit.

Daarnaast hanteert het bakkersbedrijf een sectoradvies om voor het meel in bruinbrood minimaal 50% volkorenmeel te gebruiken. Daarmee voldoet het aan de vezel criteria voor bruinbrood in de Schijf van Vijf.

Onvoldoende bruin en volkorenbrood consumptie

Toch eet minder dan de helft van de volwassenen ten minste de aanbevolen hoeveelheid van 90 gram bruin- en volkorenbrood en graanproducten per dag[1]. Van de totale bevolking consumeert maar 11% de minimale aanbevolen hoeveelheden voor brood passend binnen de Schijf van Vijf[2]. Ook de gemiddelde vezelinname is lager dan de aanbeveling. Van de basisvoedingsmiddelen draagt brood het meeste bij aan de aanbevolen inname van voedingsstoffen, zoals eiwit, vezels, vitamines en mineralen[3].

Bruin en volkorenbrood staan in de Schijf van Vijf omdat overtuigend is aangetoond dat de consumptie van volkorenproducten het risico op coronaire hartziekten verlaagt en de inname van voedingsvezel het risico op beroerte verlaagt. Ook zijn volkorenproducten en graanvezels geassocieerd met een lager risico op diabetes en darmkanker[4]. Bovendien heeft het niet voldoende eten van volkoren graanproducten, zoals brood, de grootste invloed op de ziektelast van alle voedings-gerelateerde factoren[5].

Broodconsumptie stimuleren

Eén van de belangrijkste nog uit te voeren mogelijkheden om meer broodproducten uit de Schijf van Vijf te nuttigen, is het fiscaal stimuleren van gezonde voedingsmiddelen. Middels het variëren in de hoogte van belastingen kan de consument verleid worden om meer gezonde voedingsmiddelen te consumeren. Een laag Btw-tarief maakt gezond brood aantrekkelijker en nóg beter toegankelijk voor iedere Nederlander. Eén van de obstakels om gezonder te gaan leven zijn de hogere kosten van gezonde voeding. Investeren in het bevorderen van een gezond eetpatroon met brood zal zich zeker terug verdienen.

Standpunt over brood en Btw

Daarom is de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) een expliciet voorstander van het verlagen van 9% Btw naar een 0% Btw-tarief op brood in de Schijf van Vijf.

De NVB roept de overheid op om brood als gezonde basisvoeding qua Btw mee te nemen in het voornemen om groenten en fruit naar het 0% niveau te brengen. Hierdoor zal de consumptie van Schijf van Vijf broodproducten per persoon toenemen.

Naast bestaande programma’s en maatregelen zal dit leiden tot een betere gemiddelde gezondheid van Nederlanders. Met minder medische kosten en ziekenhuisopnames als positief gevolg.

Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij De NVB is een in 1979 opgerichte werkgeversorganisatie die de belangen van de middelgrote en grote industriële bakkerij-ondernemingen in Nederland behartigt. Meer informatie over de NVB vindt u op de webpagina Missie en Visie van deze website.


[1] Van Rossum CTM, et al. The diet of the Dutch. Results of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016. RIVM report 2020-0083.

[2] Schuurman RWC, Beukers MH, Van Rossum CTM. Eet en drinkt Nederland volgens de Richtlijnen Schijf van Vijf? Resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2012-2016. RIVM-rapport 2020-0082.

[3] Weegels, P.L. The Future of Bread in View of its Contribution to Nutrient Intake as a Starchy Staple Food. Plant Foods Hum Nutr 74, 1–9 (2019). https://doi.org/10.1007/s11130-019-0713-6

[4] Kromhout D, Spaaij CJ, de Goede J, Weggemans RM. The 2015 Dutch food-based dietary guidelines. Eur J Clin Nutr. 2016;70(8):869-878. doi:10.1038/ejcn.2016.52

[5] GBD 2017 Diet Collaborators. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. The Lancet. 2019;393(10184):1958-72