De Nederlandse levensmiddelenindustrie zag in 2024 een lichte groei in productiewaarde tot €114,2 miljard. Ook de toegevoegde waarde en arbeidsproductiviteit namen opnieuw toe. Ondanks aanhoudende kostenstijgingen en geopolitieke spanningen blijft de sector een stabiele pijler voor de Nederlandse economie. Tegelijkertijd staat de productie onder druk door stijgende kosten.
De toegevoegde waarde groeide tot 17,7 miljard euro en de werkgelegenheid bleef stabiel op 162.000 directe banen. De sector investeerde bovendien fors in innovatie: de R&D-uitgaven stegen met 10,3 procent tot 408 miljoen euro, het hoogste niveau sinds 2019.
Voedingsmiddelenindustrie cruciaal voor een
duurzame en weerbare economie
Terwijl de inflatie afvlakt, blijven hoge prijzen voor grondstoffen, energie en
arbeid de industrie onder spanning zetten. De ruimte voor
voedingsmiddelenproducenten om te investeren in duurzaamheid en gezondheid,
neemt af. Tegelijkertijd wordt de uitdaging om te blijven zorgen voor gezonde,
duurzame en betaalbare boodschappen alleen maar groter.
Voedsel vormt een cruciale pijler voor gezondheid, de energietransitie en een circulaire economie, en de voedingsmiddelenindustrie is van strategisch belang voor de weerbaarheid van de voedselvoorziening in Nederland. Het is daarom essentieel dat voedingsmiddelenproducenten kunnen blijven innoveren, zodat zij met hun kennis en producten kunnen bijdragen aan duurzame oplossingen voor deze maatschappelijke opgaven en voedselzekerheid kunnen waarborgen.
Prijsdruk en betaalbaarheid blijven centraal
thema
De afgelopen jaren zijn de prijzen van levensmiddelen in Nederland sterker
gestegen dan in de meeste andere Europese landen. In juni 2025 betaalden
huishoudens 6 procent meer voor bewerkte levensmiddelen dan begin 2024. Toch
zijn de gemiddelde kosten voor voeding en non-alcoholische dranken in Nederland
nog altijd lager dan in vrijwel alle andere eurolanden. De discussie over
betaalbaarheid blijft echter actueel, mede door belastingen en heffingen en
stijgende kosten voor grondstoffen, energie en arbeid.
In de bijlage tref je de gehele monitor in detail aan. Een belangrijke bron van data over de Nederlandse Voedingsmiddelenindustrie en de bakkerijsector.
Anika Kattemölle
akattemolle@fnli.nl











