Nieuws

Leden nieuws

Seminar Brood & Gezondheid

Op dinsdag 9 september a.s organiseert de NVB een seminar Brood en Gezondheid. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Het seminar wordt gehouden in de Business University Nijenrode, Straatweg 25 in Breukelen. Vanaf 14.00 uur staan de deuren van de Neelie Kroes hal voor u open. Het seminar begint om 14.30 en zal tot plm. 16.45 uur duren.

Sprekers zijn:

1. Aalt Dijkhuizen, boegbeeld van de Topsector Agri&Food, ex rector magnificus van WUR
2. Prof. Dr. Fred Brouns van de Universiteit van Maastricht
3. Nard Clabbers van TNO over de diverse brood onderzoeken vanuit het topsectorenbeleid.

Hanno Spanninga is de dagvoorzitter.

Aanmelden kan door middel van het sturen van een email naar secretariaat@nedverbak.nl onder vermelding van uw naam en het bedrijf waarvoor u werkzaam bent.

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI lidmaatschap

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. U kunt zich als lid van NVB direct zelf registreren bij het FNLI secretariaat en hiermee aanmelden voor de nieuwsbrieven, flitsen, extranet, etc. Dit kunt u doen door een mail te sturen naar: secretariaat@fnli.nl.

De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de FNLI website vinden:
– Flits 69 – Consumentenbond: onvoldoende informatie herkomst
– Flits 70 – Aankondiging FNLI-workshop “Export boost Groot-Brittannië” op 11 september 2014
– Flits 71 – FNLI speelt actieve rol in Taskforce Voedselvertrouwen
– Flits 72 – NVWA start openbaarmaking controleresultaten lunchrooms
– Flits 76 – Minder dan vijf maanden te gaan om uw etiketten aan te passen

Babs Bruil
kennis@nedverbak.nl

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Kooi-eieren op de politieke en maatschappelijke agenda

Er is een nieuwe campagne van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier die zich richt op fabrikanten die kooi-eieren gebruiken in hun producten. Het is te verwachten dat Wakker Dier de fabrikanten die niet aan de wensen van Wakker Dier voldoen, openbaar maakt. 

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Onderzoek NVWA naar hoeveelheid zout in eten

Uit onderzoek  van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen tussen 2011 en 2013 met circa 9 procent is gedaald. De NVWA voert sinds 2009 jaarlijks een monitoring uit naar het zoutgehalte in tien productgroepen (brood, chips & zoutjes, conserven, diepvriessnacks, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, koek & banket, sauzen, soep en vleeswaren.

Lees verder »
Leden nieuws

Conceptopinie EFSA over acrylamide gepubliceerd

Begin juli publiceerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een conceptopinie over acrylamide. Uit deze voorlopige evaluatie van de EFSA komt naar voren dat acrylamide in voedingsmiddelen een gevaar voor de volksgezondheid kan betekenen.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Nieuwe aanpak imago brood

Het volume van brood staan onder druk en populaire boeken als Broodbuik en de Voedselzandloper, waarin zelfs gewaarschuwd wordt voor het eten van brood, maken het er voor de branche niet makkelijker op. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) toont zich strijdlustig en bereidt een tegenoffensief voor.

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Voorstel vermelding glutenvrij of laag in gluten

Op 13 juni jl is een voorstel van de Commissie betreffende vermelding ‘glutenvrij’ of ‘zeer laag glutengehalte’ in  het PCVD (Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid) besproken. De regels voor vermelding van  ‘glutenvrij’ of ‘zeer laag glutengehalte’ worden het voorstel overgezet van de regelgeving voor voeding voor specifieke doeleinden naar de Verordening voedselinformatie voor consumenten.

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Herziene versie Meldwijzer NVWA gepubliceerd

Bedrijven zijn verplicht om levensmiddelen die een risico met zich meebrengen voor de veiligheid en de gezondheid van de consument te melden bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De Meldwijzer NVWA is een hulpmiddel om te beoordelen of sprake is van een mogelijk risico en of dit gemeld moet worden. De NVWA heeft de meldwijzer aangepast om meer inzicht te krijgen in de aanwezigheid van onveilige levensmiddelen in de keten en in het bijzonder om potentieel onveilige grondstoffen/hulpstoffen te lokaliseren.

Lees verder »