Definitieve Richtlijnen kruisbesmetting allergenen gepubliceerd

Zoals waarschijnlijk inmiddels bekend, werken de overheid (NVWA en VWS) en de brancheverenigingen FNLI en CBL al geruime tijd aan nieuw allergenenbeleid. Ook de NVB heeft hiervoor input geleverd. Inmiddels zijn zowel het VWS allergenenbeleid als de Richtlijnen kruisbesmetting allergenen definitief vastgesteld. Het VWS-beleid is nog niet officieel gepubliceerd.

Met het nieuwe beleid is er erkenning van Precautionary Allergen Labeling (PAL) en meer duidelijkheid over de uitgangspunten. De kern van het nieuwe beleid is de verplichte bewoording voor PAL en de hogere referentiedoses dan tot nu werden geaccepteerd (op basis van ED05). Daarbij vormen preventie en risicobeoordeling van kruisbesmetting de basis voor PAL. Hoe dat in de praktijk werkt, is te vinden in het nieuwe richtlijnendocument van FNLI, CBL en NVWA. Dit wordt ook behandeld in de Workshop kruisbesmetting allergenen voor kwaliteitsmanagers en -medewerkers van bakkerijen.

Het nieuwe beleid mag vanaf 1 januari 2024 en moet vanaf 1 januari 2026 gevolgd worden. Voor meer achtergrondinformatie kun je het NVB nieuwsbericht van 16 januari nogmaals bekijken. Of het FNLI nieuwsbericht over dit onderwerp. De online informatiesessie van FNLI is via deze link terug te kijken.

Edith van Peij
kennis@nedverbak.nl