EFSA werkt aan advies over voedingswaarde-etikettering

Terwijl een aantal landen, waaronder Nederland, initiatief neemt om samen Nutri-Score op nationaal niveau te implementeren, gaat EFSA een wetenschappelijk advies geven aan de Europese Commissie ter ondersteuning van een Europees verplicht voedselkeuzelogo. In dit advies neemt de EFSA ook regels en condities op die volgens hen nodig zijn voor het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims.

Volgens de Farm To Fork strategie wil de Europese Commissie eind 2022 een voorstel gereed hebben voor een Europees geharmoniseerd verplicht voedselkeuzelogo. Daarnaast wil de Europese Commissie ook een voorstel gereed hebben voor voedingsprofielen om de promotie van voeding met hoge vet-, suiker-, en/of zoutgehaltes tegen te gaan.

EFSA is gevraagd om uiterlijk in maart 2022 met een wetenschappelijk advies te komen, waarin specifieke aandacht is voor nutriƫnten die van belang zijn voor de volksgezondheid van de Europese bevolking, productgroepen die een belangrijke rol spelen in de voeding van Europese bevolking en subgroepen daarin en criteria om nutriƫntprofielen op te sturen.

Bron: EFSA

Edith van Peij

kennis@nedverbak.nl