FNLI-statement titaniumdioxide (E 171)

Op de website van FNLI staat een statement over titaniumdioxide (E 171). Verschillende levensmiddelenbedrijven zijn door foodwatch benaderd over het gebruik van titaniumdioxide (E171) in hun productie. Het gebruik van E171 is wettelijk toegestaan in de gehele EU. De oproep van foodwatch aan fabrikanten om het gebruik van titaniumdioxide per direct te beëindigen, vindt de FNLI voorbarig. NVB steunt deze statement.

Titaniumdioxide (E171) is een kleurstof die in verschillende voedingsmiddelen (o.a. in banket), maar ook in tandpasta en geneesmiddelen, wordt toegepast om witte(re) producten te verkrijgen. De EFSA (de Europese voedselveiligheidsautoriteit) heeft het gebruik van titaniumdioxide in 2016 geëvalueerd en geconcludeerd dat er geen noodzaak is om het gebruik van de kleurstof in voedingsmiddelen te beperken. In 2018 is dit oordeel herbevestigd. In 2020 zal de EFSA aanvullend onderzoek afronden en beoordelen of haar huidige opinie in stand blijft. Een nationaal verbod, zoals nu in Frankrijk in januari 2020 ingaat, druist in tegen de principes van de gemeenschappelijke Europese markt.

Meer achtergrondinformatie over E171 staat in FNLI Flits 36. Bedrijven die zijn benaderd door foodwatch kunnen verwijzen naar het statement. NVB houdt ontwikkelingen in de gaten en informeert u indien nodig.

Edith van Peij

kennis@nedverbak.nl