In Memoriam Sjaak Braas

Sterker dan het verlies is de herinnering die blijft

Donderdag 18 februari 2021 is op 76 jarige leeftijd een zeer markante bakker overleden. Sjaak Braas leefde intens voor zijn bakkerij in Obdam. Hij begon zijn bakkerscarrière, als tweede generatie bakker, met het bezorgen van brood aan huis vanuit de winkel in Obdam en wist die activiteit gaandeweg uit te breiden naar locale supermarkten en uiteindelijk naar één vaste supermarktketen en naar de ontwikkeling van exportmarkten.  Die ontwikkeling zegt veel over de bakker Sjaak Braas. Hij bleef vast werken aan zijn doel met continu groei voor ogen. Beretrots was Sjaak op de nieuwbouw van de bakkerij in Obdam aan de Braken. Dat was zijn levenswerk. Hij  kende elk detail van die bakkerij en wist alles over elk aspect van het bakkersvak. Zowel over de grondstoffen als het bakken en de verkoop van brood.

In zijn visie was dit voor een volgende generatie niet te doen. Daarom zorgde hij ook tijdig voor de continuïteit van de onderneming.  Schoonzoon Ruud Jonker en neef Brian Braas werden rustig aan ingewerkt in de processen en principes van de industriële bakkerij. In 2012 traden Ruud en Brian toe tot de directie van Bakkerij Braas. En enkele jaren later trad Sjaak rustig terug uit de directie. De continuïteit van de Braas Brood en Banketbakkerij B.V. was veiliggesteld.

Maar de liefde voor techniek en het bakproces bleef. Sjaak bleef zeer betrokken bij de nieuwbouw plannen voor de toekomst van de bakkerij. Zo voerde hij op de laatste middag van zijn leven nog uitgebreid overleg met Ruud en Brian over de concretisering van die plannen. Als team werd aan de toekomst van de bakkerij gewerkt. Veel van de ideeën die Sjaak, Brian en Ruud in de bakkerij implementeerden, ontstonden tijdens de AIBI congressen. Daar was de familie Braas, onder aanvoering van Sjaak, op Europees niveau inmiddels ook een bekende bakker. Ook dit zei veel over de bakker Sjaak Braas. Luister naar de ontwikkelingen in de markt en in de techniek en probeer die zo goed en snel mogelijk in de eigen bakkerij in te passen. Het maakte dat de bakkerij van Braas Brood en Banket in Obdam een state of the art bakkerij werd.

Voor de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) is Sjaak jarenlang bestuurslid geweest. Vanaf 2007 tot en met 2015 heeft Sjaak de functie van penningmeester in het NVB bestuur vervuld. Tevens was hij in diezelfde periode penningmeester van het Sociaal Fonds NVB.  In die drie periodes van bestuurslidmaatschap heeft Sjaak zich een betrokken bestuurder betoond die oog had voor de structuur en koers van de vereniging. Tevens wist hij het Sociaal Fonds NVB een goed fundament te geven. Als industriële bakkerij werkgeversvereniging zijn we Sjaak veel dank verschuldigd voor zijn inzet en betrokkenheid voor de industriële bakkerijbranche in het algemeen en de vereniging in het bijzonder.   

Namens het NVB bestuur en de NVB leden wensen wij Gerdien, de kinderen en kleinkinderen alle sterkte met het verlies van het overlijden van Sjaak. Tevens condoleren wij de directie en medewerkers van Braas Brood en Banketbakkerij met het verlies van deze markante bakker/directeur. Sjaak was in alle opzichten een man waar je niet omheen kunt en kon. Zowel in het leven als in de herinnering. Wij denken met warmte en dierbaarheid aan hem terug. Koester die herinnering.

Namens de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij,

Wim Kannegieter
Directeur