Krijg je voldoende jodium binnen?

Vandaag verscheen een RIVM rapport over de jodiuminname in Nederland. Het rapport laat zien dat Nederlanders tussen de 7 en 69 jaar over het algemeen voldoende jodium binnenkrijgen. Maar het laat ook zien dat mensen die weinig brood eten mogelijk te weinig jodium binnenkrijgen. 

Het RIVM geeft verder aan dat mensen die brood gebruiken zonder gejodeerd bakkerszout het risico kunnen lopen op een te lage jodiuminname. Het brood wat zij eten bevat te weinig jodium. Daarnaast moeten zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven erop letten dat ze voldoende jodium binnenkrijgen. Zij hebben namelijk een hogere jodiumbehoefte.

Waarom heb je jodium nodig?

Jodium zorgt ervoor dat de schildklier goed werkt. Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Jodium is verder nodig voor een normale groei en ontwikkeling. Een jodiumtekort tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren kan leiden tot een verminderd leervermogen. Een jodiumtekort bij kinderen kan verder leiden tot groeiachterstand en dwerggroei (cretinisme).

Brood is een belangrijke bron van jodium

In Nederland wordt jodium toegevoegd aan keukenzout en bakkerszout om ervoor te zorgen dat Nederlanders voldoende jodium binnenkrijgen. Bakkerszout bevat meer jodium dan keukenzout. Brood gebakken met gejodeerd bakkerszout is daardoor de belangrijkste bron van jodium in Nederland. Eerder onderzoek van het RIVM gaf aan dat zo’n 40% van de jodium die we dagelijks binnenkrijgen uit brood komt. Om het productaanbod gezonder te maken is de laatste jaren de hoeveelheid zout in brood verlaagd. Hierdoor wordt ook de hoeveelheid jodium in het brood lager. 

Krijgen we in Nederland nog voldoende jodium binnen?

Het RIVM onderzocht bij Nederlanders tussen de 7 en 69 jaar of de hoeveelheid jodium die ze dagelijks binnenkrijgen nog voldoende is. Ze concluderen dat deze groep over het algemeen voldoende jodium binnenkrijgt.

Groepen die extra op hun jodiuminname moeten letten

Mensen die volgens het RIVM het risico lopen om te weinig jodium binnen te krijgen zijn:

  • Mensen die weinig brood eten of die biologisch brood eten. Biologisch brood wordt vaak gebakken zonder bakkerszout en bevat bijna geen jodium. Als je weinig brood of biologisch brood eet, let er dan op dat je jodium binnenkrijgt uit andere bronnen, bijvoorbeeld door het eten van extra (magere) zuivelproducten en zeevis. Het gebruik van kelptabletten (zeewiertabletten) wordt afgeraden. Het jodiumgehalte van kelp is namelijk erg variabel, waardoor de tabletten te veel of te weinig jodium kunnen bevatten.
  • Mensen die zelf brood bakken met gewoon keukenzout. Het is van belang om bakkerszout te gebruiken als je thuis brood bakt.

Extra aandacht voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer jodium nodig. In Nederland zijn er geen gegevens over de jodiuminname van deze vrouwen. Dit moet nog verder onderzocht worden. Het RIVM concludeert dat als deze groep hetzelfde zou eten als vrouwen met dezelfde leeftijd, zij de kans lopen op een te lage jodiuminname. Het is daarom extra belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven om te eten volgens de Schijf van Vijf en daarbij voldoende brood te eten. De aanbevolen hoeveelheden voor brood zijn hoger voor vrouwen die borstvoeding geven. 

 

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/krijg-je-voldoende-jodium-binnen-.aspx