Nedertarwe wint de Innovatiestoel 2023!

WAGENINGEN 16 NOVEMBER 2023 – Vanmorgen heeft het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) de Innovatieprijs 2023 mogen uitreiken aan Royal Koopmans, initiatiefnemer van Nedertarwe. De prijs bestaat uit de Innovatiestoel 2023 en een aanmoedigend innovatiebudget van €2.000,-. De afgelopen maand zijn er meer dan 2500 stemmen uitgebracht op het innovatieplatform www.kopbovenhetgraanveld.nl, waarvan veruit de meeste (836) voor Nedertarwe. Een onafhankelijke jury heeft mede bepaald wie uiteindelijk de winnaar werd.

Op www.kopbovenhetgraanveld.nl zijn sinds 10 oktober 2023 negen video’s te vinden over duurzame initiatieven in de bakkerijketen. Om innovatie te stimuleren door één van de initiatiefnemers een steuntje in de rug te geven, is de Innovatieprijs in het leven geroepen. Er kon gestemd worden en dat is massaal gebeurd. Daarnaast is er een onafhankelijke jury die de initiatieven beoordeeld heeft op impact, innovativiteit en toepasbaarheid.

Solide en onderscheidend initiatief

Het initiatief Nedertarwe is volgens de jury de winnaar omdat het een erg solide initiatief is dat al is gericht op schaalvergroting. Hierbij kunnen individuele boeren kiezen en investeren in duurzaamheidsmaatregelen die het beste bij hun passen. En het stelt bakkers in staat om een onderscheidend product te leveren dat inspeelt op een behoefte van consumenten aan meer lokale producten. Het initiatief Schuld naar energieneutraal eindigde op nummer 2, en een gedeelde derde plek is voor Bakkersgrondstof en Tritordeum.

Dit voelt fantastisch, wij zijn ervan overtuigd dat verduurzamen nodig en mogelijk is, samen met de Nedertarwe boeren en bakkers. Dat anderen dat zien en waarderen is de bevestiging dat we op de goede weg zitten.” – Bauke Wierda, sourcing manager Royal Koopmans

Feestelijke uitreiking

Frank Janssen van NBC reisde op 16 november naar Royal Koopmans in Leeuwarden om de prijs uit te reiken. Een cameraploeg heeft het feestelijke moment vastgelegd en de video is vanaf 17 november te bekijken op www.kopbovenhetgraanveld.nl. Naast het innovatiebudget van €2.000,- kreeg de winnaar de Innovatiestoel 2023. Op deze houten stoel hebben alle koplopers gezeten om hun verhaal te vertellen.

“Een fantastische uitreiking in Leeuwarden. Ook voor de bakkerijketen een bijzonder moment, we reiken voor het eerst de Innovatieprijs uit om duurzaamheid verder te stimuleren. En er volgen er hopelijk meer!” – Frank Janssen, manager NBC

De winnaar van de Innovatiestoel 2023 is bepaald aan de hand van publieke stemmen (25%) en een onafhankelijke en deskundige jury (75%). De jury bestaat uit Sebastiaan Aalst van Food Cabinet | Creative agency, Sebastiaan Schreijen van RaboResearch Food & Agribusiness en Hendrik van der Meulen van KplusV organisatieadvies.

Ambitieus platform

Het platform www.kopbovenhetgraanveld.nl zal blijven dienen als podium en verzamelplaats voor duurzame innovaties binnen de bakkerijketen. Duurzame initiatieven kunnen zich hiervoor aanmelden, en bezoekers kunnen via dit platform in contact komen met de initiatieven. Of er in 2024 weer een innovatieprijs wordt uitgereikt, wordt nog bekend gemaakt.