Nieuwe medewerkers beter voorbereid aan het werk dankzij Introductieprogramma bakkerij

Medewerkers die beginnen met werken in de ambachtelijke of industriële bakkerij kunnen voortaan beter voorbereid van start gaan op hun nieuwe werkplek. Op 15 februari 2024 lanceert Bakkracht namelijk het Introductieprogramma, waarin nieuwe medewerkers interactief kennismaken met het werk in de bakkerij en met belangrijke onderwerpen als veiligheid, hygiëne en gastvrijheid.

Leidinggevenden kunnen hun nieuwe medewerkers eenvoudig en kosteloos laten deelnemen aan het Introductieprogramma, zegt Carla Zwierstra, directeur van de Stichting Bakkracht: “Het programma is beschikbaar via Bakbekwaam en te gebruiken op laptops, desktops, tablets en smartphones. Je stuurt de link naar je nieuwe medewerker, uitzendkracht of stagiair; zij kunnen het programma direct gaan volgen. Bij voorkeur is dat voor de eerste werkdag, zodat ze goed voorbereid aan hun nieuwe baan beginnen.”

Duidelijk, interactief en vol praktische tips
Er is een eigen Introductieprogramma voor de ambachtelijke en voor de industriële bakkerij. Nieuwe medewerkers gaan daarin aan de slag met duidelijke instructievideo’s en aanklikbare afbeeldingen, afgewisseld met praktische tips en quizvragen waarmee ze zichzelf kunnen testen. Zo zien ze hoe ze iets zwaars tillen, veilig met machines werken, hygiënisch met producten omgaan of de klant centraal stellen. De instructievideo’s zijn gefilmd bij Patisserie Tummers (Heemstede), Bakkerij Petit Four (Deventer), Bakkerij Pater en Bakkerij Goedhart en Borgesius, zodat medewerkers een realistisch beeld krijgen van hun nieuwe baan.

In beide programma’s is er veel aandacht voor veilig werken en hygiëne, vertelt Carla Zwierstra. “Nieuwe medewerkers in de industrie hebben niet altijd ervaring in de bakkerij of de voedingssector. Daarom ligt het accent voor hen vooral op die onderwerpen. Het programma voor de ambachtelijke bakkerij is gericht op verkooppersoneel, omdat zij vaker dan productiemedewerkers geen bakkerij-ervaring hebben. De focus ligt voor hen niet alleen op hygiëne en veiligheid, maar ook op gastvrijheid en presentatie, omdat dit belangrijke aspecten van het werken in een bakkerswinkel zijn.”

Goed werkgeverschap
Het Introductieprogramma voor de industriële bakkerij was eerder al tegen betaling te gebruiken. Het is nu samen met het nieuw ontwikkelde programma voor de ambachtelijke bakkerij op één platform te vinden en gratis beschikbaar voor alle bakkerijen. “Het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf bekostigt de programma’s en daarom zijn er voor werkgevers en medewerkers geen kosten aan verbonden”, licht Carla Zwierstra toe. “Het Introductieprogramma heeft immers belangrijke voordelen voor iedereen in de sector: instromers gaan daardoor sneller en beter geïnformeerd aan het werk en het bevordert de veiligheid op de werkvloer voor zowel de nieuwe medewerkers als hun collega’s. Zo helpt het
programma de bakkerijsector om een aantrekkelijke werkgever te zijn en medewerkers te behouden, en draagt het bij aan goed werkgeverschap en het imago van de sector.”

De Introductieprogramma’s voor de ambachtelijke bakkerij en de industriële bakkerij zijn te vinden op www.bakbekwaam.nl/introductieprogramma

Natalie Anceaux
info@bakkracht.nl