Begin juni 2025 heeft de NVB, als stakeholder, op het AIBI congres over dit onderwerp in Utrecht, het Sustainable Wheat Initiative Europe van de Europese organisatie voor Industriële Bakkerijen (AIBI) ondertekend.
De doelstelling van dit initiatief is om in 2030 de CO2 uitstoot met 30% te verminderen in de scope 3 van de bakkerijsector in Europa. Daarmee is dit initiatief een belangrijk element in de verdere verduurzaming van de graanketen.
Reeds meer dan 30 industriële bakkerijen en molenaars cq grondstoffenleveranciers hebben dit initiatief ondertekend. NVB leden die het Manifest op dit moment hebben ondertekend zijn Dutch Bakery Group, Pandriks Bake Off, Europastry, Aryzta, Bakker Goedhart, Amarant Bakkers, Het Bankethuis. Daarmee leveren zij een belangrijke een belangrijke bijdrage aan het realiseren van deze doelstelling. Natuurlijk kunnen andere NVB leden dit Manifest ook nog ondertekenen.
De volgende stap zal zijn dat industriële bakkerijen het gesprek aangaan met de retailers om meer brood met regeneratief graan in de schappen van de supermarkten te krijgen.
Het Manifest werd door NVB directeur Wim Kannegieter ondertekend in aanwezigheid van Edith van Peij (kennisspecialist van de NVB) en de NVB bestuursleden Mascha Van Mourik van Het Bankethuis, Atze van der Zee van Bakkerij van der Zee B.V. en Roland van Dam van Borgesius.
Voor vragen over de eventuele ondertekening van het Manifest kan je terecht bij Edith van Peij of ondergetekende.
Wim Kannegieter
w.kannegieter@nedverbak.nl