Resultaten topsectorproject Resilience – de `Graandioos´ studie

In de afgelopen jaren zijn we steeds meer te weten gekomen over de gezondheidsaspecten van brood. Bijvoorbeeld over de positieve effecten op de gezondheid door het eten van volkorentarwegranen. De Europese voedings- en gezondheidsclaim wetgeving staat echter niet toe dat deze vermeende gezondheidsvoordelen op productniveau worden gecommuniceerd. Daarvoor is meer bewijs nodig. Namens de brancheorganisaties NVB en NBOV heeft NBC geparticipeerd in een onderzoeksproject naar verbetering van resilience, ofwel veerkracht, met essentiële voedingsstoffen en volkorenbrood.

Binnen dit project is de Graandioos studie uitgevoerd. Resultaten van deze studie zijn in een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd. NBC legt in uit hoe het onderzoek is uitgevoerd, welke bevindingen er zijn gedaan en welke conclusies kunnen worden getrokken. Gezondheidswinst, op levergezondheid, maar indirect ook een lager risico op diabetes type 2, bepaalde hartziekten en darmkanker, kan behaald worden wanneer geraffineerde tarweproducten (o.a. wit brood) worden ingeruild voor volkorentarweproducten. 

Naar aanleiding van deze studie onderzoekt FoodBase, in opdracht van NVB, de mogelijkheden om te komen tot een tweede wetenschappelijke studie die moet leiden tot een EFSA gezondheidsclaimaanvraag voor volkorenbrood.

Edith van Peij
kennis@nedverbak.nl