STAP-subsidie beschikbaar voor branche-erkende trainingen en opleidingen in de bakkerijsector

Werkenden en werkzoekenden kunnen met ingang van dit jaar een STAP-budget van maximaal duizend euro per persoon aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze individuele subsidie met de naam STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) kan worden gebruikt voor het volgen van een training, cursus of opleiding om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Oók in de bakkerijbranche!

Onze werkzaamheden veranderen in rap tempo. Steeds meer werk is digitaal, waardoor er nieuwe banen bijkomen maar andere banen verdwijnen. Ook corona heeft invloed op de arbeidsmarkt. Werknemers in bijvoorbeeld de horeca verliezen hun baan, maar in andere sectoren, onder andere de bakkerijbranche, zijn momenteel vacatures.

De overheid wil mensen helpen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Mensen die zich laten om- of bijscholen, kunnen voorkomen dat zij hun baan verliezen of maken meer kans op een andere baan. Bovendien hecht de overheid eraan dat mensen zich gedurende hun loopbaan blijven ontwikkelen, zodat zij hun positie op de arbeidsmarkt kunnen versterken.

Voordelen voor werknemers én werkgevers

Met een bijdrage uit het STAP-budget kunnen werknemers zelf kiezen voor een opleiding, training of cursus. Zo behouden zij de regie tijdens het ontwikkelen van hun loopbaan. Ook voor werkgevers biedt het STAP-budget voordelen. Opleiding en ontwikkeling van medewerkers zorgt ervoor dat zij beter en breder inzetbaar zijn. Dit bevordert de motivatie en de betrokkenheid bij de bakkerij.

STAP-subsidie voor bakkerijbranche

De opleidingen en trainingen die binnen de bakkerijbranche in aanmerking komen voor een STAP-subsidie, staan vermeld op het nieuwe communicatieplatform Bakbekwaam, dat waarschijnlijk vanaf eind januari 2022 online gaat. Trainingen met de benodigde branche-erkenning kunnen vanaf 1 mei tot en met 30 juni worden aangevraagd. De training moet binnen drie maanden (maar niet eerder dan vier weken) na de aanvraag starten. De daaropvolgende aanvraagrondes starten op 1 juli, 1 september en 1 november 2022. Een werknemer kan per jaar één keer een STAP-subsidie aanvragen. In 2022 is er voor het tijdvak van mei en juni maximaal 36,1 miljoen euro beschikbaar. Op is op, dus wees er op tijd bij!

Wie zich aanmeldt voor een training met STAP-subsidie, ontvangt van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs. Met dit bewijs kun je de STAP-subsidie aanvragen bij het UWV. De kosten voor de opleiding of training worden door UWV aan de opleider vergoed.

Voor vragen over de STAP-regeling en de erkende trainingen en opleiding kun je mailen naar carla.zwierstra@bakkracht.nl

Carla Zwierstra

06 – 83228728

Bakkracht.