Stofwolken? Neem maatregelen

In het algemeen kan gesteld worden: als je stofwolken ziet, is de blootstelling aan meelstof te hoog. Werkzaamheden waarbij veel meelstof kan ronddwarrelen, zijn onder andere het uitstrooien van meel, het legen van zakken, het afwegen van ingrediënten, bij werk in de siloruimte en tijdens schoonmaakwerkzaamheden.

Onderzoek wijst uit dat 25% van de bakkers gevoelig is voor meelstofallergenen. De gevoeligheid kan in de loop van de jaren ontstaan door blootstelling.Wat begint met een hoestje, kan eindigen in ernstige bakkersastma of vervelende eczeem waardoor het werken in de bakkerijsector onmogelijk wordt. Het is om die reden een onderwerp dat blijvend aandacht nodig heeft.

Blootstelling verminderen

Het handboek stofbeheersing van Blij met Stofvrij geeft een overzicht van eenvoudige en praktische maatregelen om de blootstelling aan meel(stof) en andere ingrediënten in de bakkerij te voorkomen of te verminderen. De maatregelen zijn vooral gericht op de handelingen met piekblootstelling. Maatregelen in het basispakket zijn minimaal noodzakelijk voor goede stofbeheersing.

De volgende drie maatregelen zijn verplicht:

  • Gebruik een stofzuiger voor schoonmaak (géén perslucht!).
    Draag een mondkapje bij korte werkzaamheden waarbij een hoge blootstelling ontstaat, zoals schoonmaken.
  • Gebruik stuifarme strooibloem of een ander stuifarm alternatief.
  • Zorg voor een kap op de deegmachine.

Daarnaast zijn aanvullende maatregelen beschreven. Kijk op: www.blijmetstofvrij.nl/handboek-stofbeheersing. Om op een gemakkelijke manier een inventarisatie te maken van de momenten waarop de blootstelling aan meelstof hoog is, kan je gebruik maken van het stofbeheersingsplan. Nadere informatie voor de collega’s  over de maatregelen tref je in de toolbox meelstofbeheersing.

Mocht je hierover nog vragen hebben, dan verneem ik dat graag.

Robert Swensson

r.swensson@nbc.nl