Minister Heinen (Financiën) stuurde op 18 april de Voorjaarsnota 2025 aan Tweede Kamer. Deze bevat een update van de begroting van 2025 en de daaropvolgende jaren. Lees hier de – voor onze sector – belangrijkste zaken daaruit.
Lees hier de belangrijkste fiscale maatregelen uit de Voorjaarsnota 2025 voor de levensmiddelenindustrie.
Energie- en klimaatbesluitvorming
Ten aanzien van energie en klimaat, is in de Voorjaarsnota is aangegeven dat er binnen het kabinet een pakket met energie- en klimaatmaatregelen tot stand gekomen, dat de doelen op dit gebied dichterbij moet brengen. De minister van Klimaat en Groene Groei informeert de Kamer voor 1 mei nader over dit pakket. De maatregelen passen binnen de bestaande middelen op de Rijksbegroting. Budgettaire verwerking en autorisatie door de Kamer zal op een later moment plaatsvinden. Pas na die autorisatie zullen de uitgaven daadwerkelijk plaats kunnen vinden. In dit artikel lees je meer over dit pakket voor Groene Groei.
Belastingen op een milieugrondslag: Belasting op Leidingwater (BoL)
Voor de Belasting op Leidingwater (BoL) gold jarenlang een heffingsplafond. Dat plafond wordt in twee stappen afgeschaft. Per 2026 gaat het heffingsplafond van 300 m3 water naar 50.000 m3 water. Per 2027 wordt het heffingsplafond helemaal afgeschaft. Per 2027 wordt tevens de belastinggrondslag versmald naar water van drinkwaterkwaliteit in combinatie met afschaffing van de 1.000 klantenregeling (een bestaande vrijstelling).
Exacte implicaties van met name de twee aanpassingen voor 2027 zal FNLI samen met Vewin, VEMW en VNO-NCW nog in beeld brengen. Wij zullen onze leden daar t.z.t. over informeren.
Het heffingsplafond op de BoL leverde de levensmiddelenindustrie in 2024 ca. 20 miljoen euro op (c.q. besparing, we hebben dus minder belasting betaald).
Verbruiksbelasting
In de Voorjaarsnota 2025 stelt het kabinet voor om de verbruiksbelasting op non-alcoholische dranken aan te passen want “door een klein beetje zuivel toe te voegen aan frisdrank of vruchtensappen is het nu nog mogelijk de dranken onder de uitzondering voor zuivel- en sojadranken te brengen en zo de heffing te omzeilen.” Dit leidt ertoe dat suikerrijke zuiveldranken zoals chocolade- en frambozenmelk vanaf het ingaan van de maatregel zullen worden belast. De bestaande uitzondering voor zuivel zal dan gelden voor “de meest pure zuivel- en sojadranken, zoals magere-, halfvolle- en volle melk.”
Het kabinet geeft daarbij aan dat de vormgeving van de maatregel nog wordt onderzocht om te bezien welke zuivel- en sojadranken omwille van hun gezondheidseffecten uitgezonderd moeten blijven, en op welke manier de maatregel voor de Douane uitvoerbaar is.
De opbrengst van de verbruiksbelasting lijkt in de ramingen tegen te vallen in 2025. Voor de komende jaren wordt een stijging van de opbrengst voorzien van 641 miljoen euro in 2026 tot 766 miljoen euro in 2030.
De wijziging van de verbruiksbelasting op non-alcoholische dranken zal plaatsvinden als onderdeel van het wetsvoorstel belastingplan 2026.
De volledige Voorjaarsnota 2025 download je hier.
Mira Levi
mlevi@fnli.nl