Nieuws

Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Wijziging in verjaring wettelijke vakantiedagen

Per 1 april 2015 in CAO Bakkersbedrijf

In de actuele cao van het Bakkersbedrijf (met een looptijd tot 1 april 2015) staat een artikel vermeld met betrekking tot de verjaring van wettelijke vakantiedagen (20 dagen per jaar bij een FT contract). Dus niet m.b.t. de bovenwettelijke vakantiedagen (Artikel 7.3. op pagina 41).

Lees verder »
Leden nieuws

Transitievergoeding

In de Ministerraad van 30 januari jl. zijn de twee Algemene Maatregelen van Bestuur (AmvB) over de transitievergoeding  geaccordeerd . Het betreft de AmvB over ‘voorwaarden in mindering brengen kosten op transitievergoeding’ en ‘overgangsrecht transitievergoeding’, die per 1 juli a.s. van kracht worden. Ze zijn nu verzonden aan de Raad van State voor advies. Bijgaand de inhoudelijke informatie dat ook als nieuwsbericht hierover op de website van de Rijksoverheid (SZW) is geplaatst .  

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Energieakkoord 2013 en uitwerking voor de Industriële Bakkerij

In 2013 is het Energieakkoord gesloten tussen partijen. Hierin is vastgelegd dat er per branche een inventarisatie gemaakt gaat worden van energiebesparende maatregelen die een terugverdientijd hebben van minder dan 5 jaar in elke branche. Inmiddels is van de eerste groep branches in 2014 een inventarisatie gemaakt. En in 2015 is de voedingsmiddelenbranche (levensmiddelenproductie) aan de beurt.

Lees verder »
Leden nieuws

Mutaties Sociale Commissie NVB

In de afgelopen maanden hebben zich een aantal mutaties voorgedaan in de samenstelling van de Sociale Commissie van de NVB. Daar dit een belangrijk overlegorgaan is binnen de NVB lijkt het ons goed u hierover tussentijds te informeren. 

Lees verder »
Leden nieuws

Kort verslag van de bestuursvergadering februari

Op 3 februari heeft de eerste NVB bestuursvergadering van het nieuwe jaar plaatsgevonden. Tijdens deze vergadering is verder gesproken over de voorgenomen fusie van het BPF Bakkerijen met het BPF Zoetwaren. Daar wordt door de besturen van beide pensioenfondsen hard aan gewerkt. Doelstelling is om te komen tot verdere schaalgrootte en kostenvoordelen zonder dat de premiebetalingen omhoog gaan. Aan het bestuur van het pensioenfonds is op onderdelen nadere informatie gevraagd door het bestuur.

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden. Bekijk alle FNLI flitsten.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

De Nederlandse voedselconsumptie geanalyseerd

Het RIVM heeft de Nederlandse voedselconsumptie vergeleken met de Richtlijnen Voedselkeuze. Hieruit blijkt dat bijna driekwart van de voeding van de Nederlanders bestaat uit basisvoedingsmiddelen, zoals groente, fruit, aardappelen, brood, rijst, pasta, zuivel, vlees, vis, vetten, oliën en water. Meer dan wordt aanbevolen bestaat de voeding voor een kwart uit andere producten, zoals snacks en (niet-)alcoholische dranken.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Nieuwe Reclamecode voor Voedingsmiddelen

De Reclamecode voor Voedingsmiddelen is herzien. De Code is van toepassing op alle specifiek voor Nederland bestemde reclame-uitingen voor voedingsmiddelen. Het bestuur van de Stichting Reclame Code (SRC) heeft besloten dat er beperkingen komen voor voedingsmiddelenreclame gericht op kinderen tot en met 12 jaar. Voor bepaalde producten mag geen reclame meer worden gemaakt gericht op deze doelgroep. De Code bepaalt ook dat er geen reclame voor voedingsmiddelen mag worden gemaakt in mediadragers die zich specifiek richten op kinderen tot en met 12 jaar. Daarnaast dienen mededelingen over portiegrootte en een eventuele bijdrage aan een verantwoord voedingspatroon juist en volledig te zijn. 

Lees verder »
Leden nieuws

Status quo Akkoord Verbetering Productsamenstelling

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling heeft tot doel een gezonder productaanbod door de gehaltes zout, verzadigd vet en kilocalorieën (suiker en vet) in levensmiddelen te verminderen. In 2020 moet het daardoor makkelijk zijn om dagelijks maximaal 6 gram zout en maximaal 10 energieprocent verzadigd vet en minder calorieën te consumeren. 

Lees verder »
Leden nieuws

Minister Schippers erkent harde werk bedrijven om nieuwe etiketteringseisen te implementeren

De Europese Verordening over de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (nr 1169/2011) is sinds 13 december 2014 van kracht. De nieuwe regels moeten er voor zorgen dat de consument goed geïnformeerd en niet misleid wordt. Belangrijke veranderingen zijn dat allergenen voortaan opvallender moeten worden vermeld en dat er een minimale lettergrootte geldt om etiketten leesbaarder moeten zijn.

Lees verder »
Leden nieuws

GfK cijfers 2014

In dit artikel download u de algemene gegevens m.b.t. de ontwikkeling van de supermarktomzet over 2014 ten opzichte van 2013. Bij deze cijfers is inbegrepen een vooruitzicht naar de ontwikkeling over 2015 en de ontwikkeling van de promotiedruk

Vriendelijk verzoek deze vertrouwelijk te behandelen.

Wim Kannegieter

Lees verder »