Nederlandse baktarwe biedt kansen voor de Nederlandse bakkerij. Maar wordt op dit moment nog weinig gebruikt. Wat is er nodig om dat te veranderen? Eerste uitkomsten van het ketenproject ‘Nederlandse Baktarwe’ geven een interessante SWOT. NVB is een van de belangrijke ketenpartners in dit ketenproject Baktarwe dat door de Wageningen University & Research wordt uitgevoerd. In dit traject werken bedrijven als veredelaars, graanhandelaren en andere brancheorganisaties samen om nieuwe varianten van Nederlandse baktarwe uit te testen.
Het nieuwe rapport ‘Economische kansen en uitdagingen voor Nederlandse baktarwe in de broodketen’ laat zien hoe we meer Nederlands graan in ons brood kunnen verwerken. Het veranderende klimaat, markttrends en slimme teeltmaatregelen bieden kansen. Maar de grootste bottleneck blijft: de prijs.
Uit het onderzoek blijkt:
• Voor akkerbouwers is baktarwe financieel nog weinig aantrekkelijk
• In de keten is aparte opslag lastig en kostbaar
• Maalderijen kunnen in het buitenland baktarwe van een hogere kwaliteit inkopen voor een vergelijkbare of zelfs lagere prijs
• Supermarkten spelen in op de consument, die vooral prijsgericht kiest.
Ook zijn er kansen voor Nederlandse baktarwe:
- Betere kwaliteit baktarwe door klimaatverandering (mildere winters en drogere zomers)
- Lokale producten zijn in trek
- Gezondheid en eiwittransitie bieden perspectief
- Gerichte teeltmaatregelen zoals een geoptimaliseerde stikstofgift en meer focus op de eiwitkwaliteit dragen bij aan het vergroten van de hoeveelheid Nederlandse tarwe die geschikt is voor broodproductie.
Samenwerking in de hele keten is oplossing. Twintig partijen werken hieraan in het ketenproject Nederlandse Baktarwe. Het rapport ´Economische kansen en uitdagingen voor Nederlandse baktarwe in de broodketen´ bevat een SWOT-analyse en vormt de basis voor vervolgonderzoek, zoals een kostprijsanalyse die dit jaar volgt.
Meer weten? Lees hier het hele rapport.