Een nieuw publiek-privaat initiatief zet de veelzijdige cowpea in als gamechanger voor plantaardige voeding
Op de uitgestrekte velden van West-Afrika groeit een gewas dat de toekomst van duurzame voeding kan veranderen: cowpea. Deze droogtebestendige, stikstofbindende peulvrucht is al generaties lang een essentieel onderdeel van het lokale dieet. Nu krijgt cowpea een nieuwe rol als hoogwaardige plantaardige eiwitbron voor de Europese voedingsindustrie.
Een ingrediënt met potentie
Waar plantaardige eiwitbronnen vaak worden geselecteerd op basis van een hoog eiwitgehalte, blinkt cowpea uit in zijn complete voedingsprofiel: hoogwaardige eiwitten, een uitgebalanceerde verhouding tussen vezels en koolhydraten, en uitstekende functionele eigenschappen. Het bindt als vlinderbloemige stikstof zonder kunstmest nodig te hebben. In tegenstelling tot soja valt cowpea niet onder de ontbossingsverordening van de EU. Binnen het nieuwe publiek-private samenwerkingsinitiatief Cowpea Protein Innovation, zetten wij in op het ontwikkelen van veilige, duurzame, traceerbare, smaakvolle en functionele cowpea-ingrediënten, met eventuele toepassingen in glutenvrije bakkerijproducten, plantaardige zuivel en vleesvervangers.
Productontwikkeling bij de bron
Het initiatief bouwt voort op veelbelovende uitkomsten van eerdere projecten voor cowpea als ingrediënt voor bakkerijproducten. Cowpea meel heeft gunstige bindende eigenschappen en wordt van oudsher al in verschillende lokale bakkerijproducten wereldwijd toegepast, zoals cakes, bonenbeignets (akara), of bonenpudding (moin-moin)1. Voor broodproducten kunnen mengsels van cowpea met andere lokale gewassen als vervanger voor tarwe worden ingezet2. Naast dit traditioneel gebruik is ons doel om hoogwaardige eiwitconcentraten te ontwikkelen die in lokale, energie-efficiënte verwerkingsfaciliteiten geproduceerd kunnen worden. Dit beperkt niet alleen de ecologische voetafdruk, maar versterkt ook de lokale economie en inkomsten voor de boer en producent.
Een brug tussen werelden
Voor Nederlandse voedingsbedrijven biedt dit project een unieke kans om innovatie, duurzaamheid en maatschappelijke impact te combineren. Cowpea eiwit heeft een unieke romig smaakprofiel. Met behulp van geavanceerde technologieën kunnen we verder onderzoek doen aan de functionaliteit en toepassingsmogelijkheden van cowpea-eiwit in plantaardige ‘zuivel’, vleesvervangers of als functioneel ingrediënt in ijs of bakkerijproducten en we zorgen we voor optimale smaak en voedingswaarde. De cowpea-ingrediënten zullen volledig voldoen aan de strenge Europese regelgeving op het gebied van veiligheid, allergenen en traceerbaarheid, wat nieuwe exportmogelijkheden opent en vertrouwen wekt bij consumenten.
Doe mee aan de eiwittransitie – Laten we samenwerken!
Cowpea biedt de voedingsindustrie een nieuw eiwit-ingrediënt dat past in de groeiende vraag naar duurzame, plantaardige ingrediënten met maatschappelijke impact. Als partner in deze publiek-private samenwerking profiteert u van wetenschappelijke ondersteuning, gedeelde kennis en de mogelijkheid om uw productportfolio op innovatieve wijze uit te breiden en te versterken!
📩 Wilt u bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem én nieuwe markten aanboren? Sluit u aan bij Cowpea Protein Innovation en help mee om van cowpea een nieuwe standaard in plantaardige eiwitten te maken.
Het Wageningen Food Safety Team (onderdeel van Wageningen University & Research) Contactgegevens:
Andries Koops, andries.koops@wur.nl
Business Developer at Wageningen Food Safety Research
[1] https://www.wur.nl/en/show/launching-west-african-cowpea-based-consumer-food-in-europe-presentation.htm
[2] Renzetti, S.; Aisala, H.; Ngadze, R.T.; Linnemann, A.R.; Noort, M.W. Bread Products from Blends of African climate resilient crops: Baking quality, sensory profile and consumers’ perception. Foods 2023, 12, 689.