Duurzaamheid en energietransitie bij Poppies Bakeries

Poppies Bakeries, een hardgroeiend en van oorsprong Vlaams bedrijf, maakt zoete bakkerijproducten. De onderneming heeft veertien bakkerijen en meer dan 1.300 werknemers in Europa en de VS. Poppies is lid van branchevereniging VBZ en kwam op die manier in aanraking met het DEB-platform. De onderneming is sinds jaren structureel aan de slag met duurzaamheidsinitiatieven. Erik van Dijk is de plant manager, oftewel de eindverantwoordelijke van de Poppies vestiging in Bunschoten, een bakkerij met zeven productielijnen gericht op roomsoesjes en eclairs.

Erik: “De producten van Poppies worden dagvers ingevroren, wat betekent dat er veel stikstof moet worden gebruikt om op een lage temperatuur voorraden te koelen. Voorheen stonden de stikstoftunnels voor het koelen van de dagverse producten altijd op 100%. Maar als je naar de wettelijke maximale temperatuur van de producten zelf kijkt, kun je de stikstofhoeveelheden daarop aanpassen. Zoiets kost niet echt veel geld maar het levert echt een serieuze besparing op. Ook hebben we naar andere praktische zaken gekeken zoals de introductie van waterbesparende kranen. Met veel kleine aanpassingen kun je een groot effect bereiken.”

Van gas naar stroom

De productie van Poppies Bakeries Bunschoten draait 24/7 door. Toch staan de zeven productielijnen niet altijd tegelijkertijd aan. Daarom besloot het bedrijf om bewegingsmelders voor de verlichting te installeren en alle bestaande verlichting naar LED om te zetten. Met de overgang naar LED bespaarden ze in één klap 30.000 kWh. De ovens werken tegenwoordig met recirculatie zodat je met lagere temperaturen producten kunt bakken. Dat resulteert in zo’n 30 tot 40% minder energieverbruik. Uiteindelijk wil Poppies de gasovens in Bunschoten geheel vervangen en over zes jaar helemaal van het gas af zijn. Maar het bakproces met een elektrische oven is echt anders dan het bakproces met een gasoven. Het is een nieuw terrein en hier is veel meer stroom voor nodig. Er kan bijvoorbeeld een risico ontstaat zoals netcongestie. Dit proces vraagt veel aandacht om uiteindelijk voldoende stroom geleverd te krijgen.

Juiste balans

Poppies probeert veel te doen aan de vergroening van het bedrijf. Erik: “Los van de ovens hebben we ook naar andere zaken gekeken om te vergroenen. Er is bijvoorbeeld gekeken naar het isoleren van de vele leidingen die door het pand heenlopen. Ook het persluchtsysteem is nagelopen. De aanpassingen daaraan verwachten we in zo’n drieënhalf jaar terug te verdienen. Een meer hightech stap zijn de piekbelastingsensoren die we op de productielijnen hebben aangebracht. Zo is de energiebehoefte voor dat de piek bereikt wordt al bekend. Als je de (realtime) up- en downtijden van de lijnen beter kent, zorgt dat ervoor dat je gerichter kun sturen en meer rendement behaalt. “Besparen is vaak beter voor het bedrijfsresultaat,” concludeert Erik. “Maar wat is nu de juiste balans. Welk pad kies je als bedrijf?”

Bewuste medewerkers

Poppies vindt het belangrijk dat de best practices op gebied van verduurzaming tussen vestigingen worden gedeeld. Omdat de Nederlandse overheid nogal eens voorloopt op Europese regelgeving zijn de initiatieven in de Nederlandse vestigingen van Poppies zeer bruikbaar in andere landen. Erik: “Maar naast alle technische aspecten en de spreadsheets die we met elkaar delen, is er nog een heel essentieel element: het bewustzijn onder medewerkers. Aan de hand van een zogeheten energiereis hebben we actief gewerkt aan het creëren van meer bewustzijn. We hebben geprobeerd sommige gewoontes af te leren en andere juist aan te leren. De besparingsvoortgang hebben we visueel uitgedrukt aan de hand van een hoeveelheid autootjes, die bij energiebesparing in aantallen afnemen, in plaats van droge cijfers. Mijn advies aan bedrijven luidt: begin met het laaghangend fruit en let op je planning als het gaat om papierwerk. Begin er dus niet pas een maand van tevoren mee. Uit ervaring kan ik vertellen dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) klaar staat om je te helpen.”

Samen als bedrijfsleven

Als Erik naar de bredere context kijkt heeft hij best zorgen: “Ondernemen is pittig op het moment: denk aan de hard gestegen energiekosten, grondstofkosten en de cao-lonen. Dan komen de eisen van de overheid en audits daar nog overheen. Het helpt wanneer wet- en regelgeving dan toegankelijker wordt gemaakt, zoals DEB dat doet voor de energiebesparings- en informatieplicht.”

Wat betreft het DEB-platform zit Poppies in de verkennende fase. Het bedrijf kijkt uit naar workshops en andere interactieve bijeenkomsten. “Ook hier willen we graag de best practices delen,” stelt Erik. “We moeten tenslotte als bedrijfsleven samen de energietransitie in Nederland doorlopen. Je hoeft dus niet alles zelf te bedenken of te fixen. Al die interactie tussen ondernemers helpt ons ongetwijfeld de energietransitie innovatief en succesvol te voltooien.”

Meer informatie over energiebesparing kan je hier vinden.

Frank Koreman

info@deb.nl