Europese enquête over voedselveiligheid in de EU

Twee op de vijf Europeanen hebben een persoonlijke interesse in voedselveiligheid, maar slechts één op de vijf zegt in Europa dat voedselveiligheid hun belangrijkste zorg is bij het kiezen van voedsel. Andere factoren zoals prijs, smaak, voeding en herkomst beïnvloeden veel meer hun eetgewoonten en voedselkeuzes. EFSA publiceerde een Europese studie over voedselveiligheid met interesante inzichten.

  • In Nederland (55%) geeft men aan meer persoonlijke interesse te hebben in het onderwerp voedselveiligheid dan gemiddeld in de EU (41%).
  • In Nederland (27%) wordt bij aankoop van voedingsmiddelen de herkomst minder belangrijk gevonden dan in de EU (53%).
  • Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan zich niet echt zorgen te maken over de veiligheid, omdat men er vanuitgaat dat de voedingsmiddelen die worden verkocht veilig zijn.  Men lijkt ook aardig op de hoogte te zijn van het EU-voedselveiligheidssysteem.
  • Als belangrijkse zorgen worden genoemd:
    • Residuen van antibiotica, hormonen of steroiden in vlees (55%)
    • Toevoegingen als kleurstoffen, concerveermiddelen of smaakstoffen in eten of drinken (50%)
    • Vervuilende stoffen uit het milieu in vis, vlees of zuiveproducten (47%)

Het onderzoek werd uitgevoerd in de 28 EU-lidstaten. Ongeveer 27.655 respondenten uit verschillende sociale en demografische groepen werden thuis face-to-face geïnterviewd in hun moedertaal. Er is een algemeen rapport verschenen, maar ook per land zijn er factsheets gepubliceerd.

Bron: 2019 Eurobarometer on Food Safety in the EU

Edith van Peij

kennis@nedverbak.nl