Gezondheidswaarde volkorengranen volop onder de aandacht bij de wetenschap

Het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie heeft een wetenschappelijke publicatie gepubliceerd over de gezondheidseffecten van volkorengranen. De JRC formuleert onafhandelijk wetenschappelijk bewijs ten behoeve van het beleid van de Europese Unie. Preventie en gezonde leefstijl staan namelijk hoog op de Europese agenda. Om die reden is de Europese Commissie gestart met de ‘Gezondheidspromotie en ziektepreventie kennisbron’. Deze kennisbron – de JRC – moet het referentiepunt worden voor gezondheidsinformatie voor overheden, wetenschappelijke instellingen, sectoren en consumenten.

De JRC publicatie over volkorengranen omvat – naast relevante informatie over de definitie van volkorengranen, dagelijkse nationale innamecijfers en aanbevelingen – een overzicht van de relatie tussen het eten van volkoren en een risico verlaagd effect op het ontstaan van diverse (chronische) aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Naast deze waardevolle publicatie roept een grote groep voedingswetenschappers op meer producten te eten met volkorengranen om de bewezen gezondheidseffecten. Informatie hierover vindt u op de vernieuwde NBC website.

Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl