Onderzoek NVWA naar hoeveelheid zout in eten

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen tussen 2011 en 2013 met circa 9 procent is gedaald. De NVWA voert sinds 2009 jaarlijks een monitoring uit naar het zoutgehalte in tien productgroepen (brood, chips & zoutjes, conserven, diepvriessnacks, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, koek & banket, sauzen, soep en vleeswaren. De meest significante daling is zichtbaar bij de productgroepen brood (15%), conserven en kaas. De NVWA geeft ook aan dat er nog steeds grote verschillen in zoutgehaltes in vergelijkbare producten van verschillende fabrikanten zijn.

Als branche zijn we al een aantal jaar bezig met het verlagen van het zoutgehalte (NaCl) in levensmiddelen. Positief is dan ook dat het onderzoek van de NVWA aantoont dat er een significante daling heeft plaatsgevonden in de productgroep brood.

Babs Bruil
kennis@nedverbak.nl