Programma Stoppen met Roken

Vanaf 1 januari 2022 verandert de wetgeving rond rookruimtes in bedrijven. Rookruimtes zijn vanaf dan (inpandig dan wel verbonden met het pand) verboden. Een goed moment om definitief afscheid te nemen van de sigaret. Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf biedt dit najaar het programma Stoppen met Roken aan om rokers een steun in de rug te bieden.

We weten allemaal dat roken serieuze risico’s op ernstige chronische ziekten met zich meebrengt, zoals COPD, hart- en vaatziekten en longkanker. Dit zijn risico’s waar je niet direct iets van merkt. Maar wat je wel direct merkt als je stopt met roken, is onder andere het effect op de conditie en smaak. Rokers hebben in het algemeen een slechtere conditie, waardoor ze vatbaarder zijn voor allerlei vormen van ziekten, zoals een verkoudheid of griep. Cijfers laten zien dat rokers gemiddeld meer verzuimen dan medewerkers die niet roken. 28% van de totale ziektelast van bedrijven is het gevolg van roken. En de harde waarheid is dat roken nog altijd de nummer 1 te vermijden doodsoorzaak in Nederland is. Jaarlijks overlijden 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken en 1 op de 4 zware rokers haalt zijn of haar pensioen niet.

De voordelen van stoppen met roken zijn groot, zowel op persoonlijk vlak als voor de directe omgeving. Het levert flinke gezondheidsvoordelen op. Maar ook voor een bedrijf levert ‘rookvrij’ veel op. Denk aan een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim. Zelfs op de werksfeer kan een rookvrije werkomgeving een positief effect hebben.

Wilt u stoppen met roken, maar biedt uw werkgever het Stoppen met Roken-programma niet aan? Dan kunt u uzelf aanmelden. Kijk op www.medipro.nl/alle-bakkers-rookvrij. U wordt dan gebeld voor een vrijblijvend, informerend gesprek. 

U kunt daarna beslissen of u mee wilt doen aan het programma.

Het Stoppen met Roken-programma wordt u gratis aangeboden door Projectbureau Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf in opdracht van Stichting Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. Dit programma is samengesteld in samenwerking met verschillende organisaties die gespecialiseerd zijn in tabaksverslaving, zoals het Trimbos-Instituut en Medipro Stoppen met Roken coaching.

Kijk voor meer informatie op https://rookvrijegeneratie.nl/wat-jij-kunt-doen/bedrijven. Hier vindt u ook een toolkit, antwoorden op veel gestelde vragen en een stappenplan, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen grote en kleine bedrijven.

Robert Swensson

Bureau Veilig en Gezond

R.swensson@nbc.nl