Superlijst Gezondheid 2022 – kansen voor brood

Stichting Questionmark heeft voor de tweede keer een landelijk vergelijkingsonderzoek uitgevoerd naar de mate waarin supermarkten hun klanten helpen in het maken van gezonde keuzes. Het onderzoek “Superlijst Gezondheid” leidt tot een publieke ranglijst van supermarkten. Questionmark concludeert dat er sinds de vorige meting in 2020 weinig verbeteringen zijn doorgevoerd. Ongezonde producten voeren nog altijd de boventoon in de aanbiedingen, het assortiment en de inrichting van supermarkten.

Supermarkten beloofden in het Nationaal Preventieakkoord (2018) consumenten te stimuleren gezonder te eten en te drinken.Sommige supermarkten hebben al verbetering laten zien met de productgroep brood, voor anderen liggen hier nog kansen. De vezelmeter wordt al veelvuldig toegepast op broden, maar telt nog niet altijd mee aangezien Questionmark ontmoediging op het gebied van frisdranken neemt als ondergrens voor deze indicator.

Hier is de Superlijst Gezondheid 2022 te downloaden.

Questionmark werkt voor dit onderzoek samen met Diabetes Fonds,  Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting, verenigd in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG). De supermarkten die meegenomen worden in de Superlijst zijn: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus, Dirk, Coop en Ekoplaza.

Edith van Peij

kennis@nedverbak.nl