Tijdelijk geen handhaving als etiket niet klopt door tekort aan zonnebloemolie

Er wordt een tekort aan zonnebloemolie verwacht nu de export vanuit de Oekraïne is stilgevallen. Dit betekent dat zonnebloemolie (deels) zal worden vervangen door andere plantaardige oliën, zoals raapzaadolie of sojaolie. Als er andere oliën in een product zitten, betekent dit aanpassingen van de ingrediëntenlijst (en mogelijk ook de voedingswaardedeclaratie) op het etiket.

NVWA erkent dat het doorgaans een paar maanden duurt voordat voorbedrukte verpakkingen zijn aangepast. NVWA geeft ook aan dat er in dit geval sprake is van overmacht. Daarom handhaaft NVWA tijdelijk niet als bedrijven producten verkopen waarvan het etiket niet klopt door het tekort aan zonnebloemolie. Andere overtredingen van de wettelijke eisen voor het etiket vallen niet onder deze tijdelijke uitzondering.

Als je  etiket niet is aangepast, moet je consumenten wel informeren dat je  een alternatief voor zonnebloemolie in je product gebruikt. De voedselveiligheid mag door de vervanging van zonnebloemolie niet in het geding komen. Het is in dat kader belangrijk dat je consumenten informeert als je zonnebloemolie vervangt door een olie die kan leiden tot een allergische reactie. Denk hierbij aan pinda- of arachideolie, sesamolie en olie van noten, zoals walnootolie. Dit is de verantwoordelijkheid van jou als bedrijf. NVWA ziet hierop toe.

Bron: https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/actuele-onderwerpen/oorlog-in-oekraine

Meer informatie: FNLI Flits 18 | Update Oekraïne #6: Zonnebloemolie en etikettering in relatie tot urgente tekorten

Edith van Peij

kennis@nedverbak.nl