Vanaf 12 augustus verbod op calciumsorbaat E203

Het conserveermiddel calciumsorbaat (E203) mag vanaf 12 augustus 2018 definitief niet meer gebruikt worden in brood en bakkerswaren in de Europese Unie. Sorbinezuur (E200) en kaliumsorbaat (E202) mogen nog wel gebruikt worden in brood, broodjes en banketbakkerswaren.

NVB heeft u eerder geinfomeerd over het verbod op calciumsorbaat (E203) in NVB nieuwsbrief van januari 2017. Inmiddels is de wijziging van de additievenwetgeving gepubliceerd. NVB adviseert u uw recepturen te controleren op het gebruik van E203 en te starten met het verwijderen of vervangen van dit additief in uw brood en bakkerswaren.

Het besluit van de Europese Commissie volgt op een herevaluatie van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA in juni 2015. Doordat er onvoldoende gegevens over de genotoxiciteit van calciumsorbaat beschikbaar waren, kon EFSA niet uitsluiten dat de stof schade aan dna kan veroorzaken en kon er geen norm worden vastgesteld. In 2016 probeerde de Europese Commissie tevergeefs om via gebruikers van E203 aan meer wetenschappelijke en technologische gegevens over de stof te komen. Daarom haalt de Commissie calciumsorbaat nu van de lijst van goedgekeurde levensmiddelenadditieven.

Edith van Peij
kennis@nedverbak.nl