Vezelrijk witbrood mogelijk met plantenveredeling

Wetenschappers van het Britse onderzoeksinstituut Rothamsted Research hebben ontdekt welke genen in graan verantwoordelijk zijn voor de hoeveelheid vezels in bloem. Daarmee ligt de weg open voor de ontwikkeling van een graansoort waar vezelrijk witbrood van gemaakt kan worden.

Dat voedingsvezels belangrijk zijn voor de gezondheid is bij consumenten wel bekend. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering en verminderen het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Brood is een van de belangrijkste bronnen van voedingsvezels, maar toch is vezelarm witbrood (en bruingekleurde varianten) een veel gegeten brood.

Witte broodvezels

Het grootste deel van de vezels in graan zitten in de zemel, die bij het maken van bloem wordt verwijderd. Bloem wordt gemaakt van het binnenste van de graankorrel, de meelkern. De vezels in die kern komen vooral uit de celwanden (polysaccharide arabinoxylan). Uit een analyse van 150 graancultivars bleek dat de celwanden van de Chinese cultivar Yumai 34 een opvallend hoog vezelgehalte heeft. Dit graanras is echter niet geschikt voor teelt in Europa.

De onderzoekers van Rothamsted Research hebben Yumai 34 door middel van traditionele veredelingstechnieken gekruist met een aantal Europese cultivars. Zo hebben ze weten vast te stellen welke chromosomen in het DNA van het graan verantwoordelijk zijn voor het hoge vezelgehalte. Om tot een bruikbaar cultivar te komen dat alle nodige voordelen (zoals resistentie en hoge opbrengst) combineert, zijn nog stappen nodig. Maar met deze informatie op zak zouden veredelaars kunnen achterhalen welke individuele planten het gen voor dit hoge vezelgehalte bezit, om het zo in te brengen in hun hoogwaardige rassen.

Bron: EVMI en Foodnavigator