Wetenschappelijk comité Nutri-Score over volkoren

Zoals eerder gemeld buigt een wetenschappelijk comité zich over eventueel benodigde aanpassingen van het algoritme achter de Nutri-Score. Dit comité publiceerde een uitgebreid tussentijds verslag met een update van de reeds besproken punten. In dit verslag spreekt het comité zich uit over volkorenproducten. De wetenschappers zijn het erover eens dat Nutri-Score meer onderscheid moet maken tussen volkoren en geraffineerde graanproducten.

Groter onderscheid tussen volkoren en geraffineerde graanproducten

Het comité vindt dat het huidige systeem van Nutri-Score een suboptimale classificering van volkorenproducten heeft en is van mening dat het algoritme van Nutri-Score kan worden aangepast. Dit om onderscheid tussen volkoren en geraffineerde graanproducten te vergroten. Met als doel om zoveel mogelijk onderscheid te maken tussen vergelijkbare voedingsmiddelen die verschillen in vezelgehalte, op voorwaarde dat de wijzigingen geen onbedoelde gevolgen hebben.

Om de scoremethode van Nutri-Score te verbeteren, zijn verschillende scenario’s van het Nutri-Score-algoritme ontworpen. Deze worden momenteel getest en vergeleken met de huidige methode. Dit kan betekenen dat wit brood uiteindelijk een lagere score krijgt in Nutri-Score dan met de huidige methodiek.

Motivatie

Overwegingen van het comité zijn het overtuigende bewijs van de gezondheidswaarde van volkoren graanproducten en de verschillende nationale voedingsrichtlijnen die allemaal volkoren producten prefereren boven geraffineerde graanproducten. Door gebrek aan een internationale definitie van volkoren graanproducten focust het comité op vezelgehalte in plaats van volkoren graanaandeel in producten. 

Edith van Peij

kennis@nedverbak.nl