Zonnebloemolie; versoepelde etiketteringsregeling bij gebruik van alternatieve vetten

De oorlog in Oekraïne leidt tot een dreigend tekort aan zonnebloemolie, ondermeer gebruikt in koek en gebak. De ketenorganisatie voor oliën en vetten verwacht dat de voorraad zonnebloemolie half april op is. Voedselproducenten moeten dus overstappen op alternatieven, als raapzaadolie, koolzaadolie, lijnzaadolie of palmolie.

Naast dat de overstap op een andere olie invloed kan hebben op de smaak, structuur, houdbaarheid en prijs van uw product, zou u normaliter bij aanpassing van de receptuur ook uw etiket, voedingwaardeinformatie en verpakking moeten wijzigen. Omdat dit een aanpassingstraject van maanden is, komt het ministerie van VWS met een tijdelijke versoepeling voor de etikettering van zonnebloemolie en eventuele vervangende vetten (zie publicatie).

Lees het bericht van NBC: https://nbc.nl/nieuws/zonnebloemolie-versoepelde-etiketteringsregeling-bij-gebruik-van-alternatieve-vetten

FNLI Flits 20 gaat ook over dit onderwerp.

Edith van Peij

kennis@nedverbak.nl