Nieuws

Markt en Ondernemerschap

Europese Commissie over herkomstetikettering

De Europese Commissie heeft nota genomen van het verzoek van het Europese Parlement voor verplichting van de herkomstetikettering en ziet het als plicht, onder het huidige economische klimaat, om een zorgvuldig onderbouwde beslissing te nemen over dit onderwerp. Om die reden zijn haalbaarheidsstudies in opdracht van de Commissie uitgevoerd. De studies tonen aan dat invoering van verplichte herkomstetikettering kostbaar en belastend is voor het bedrijfsleven en de controlerende instanties. Om die reden is de Commissie er niet van overtuigd dat verplichte herkomstetikettering wenselijk is. De daadwerkelijke discussie over herkomstetikettering moet nog plaatsvinden. Deze uitspraak kan als positief worden beschouwd voor brood, omdat brood voor meer dan 50% uit één grondstof bestaat.

Lees verder »
Leden nieuws

Nieuwe aanvullende module op de Hygiënecode

Sinds eind februari is er een aanvullende module op de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij gepubliceerd; deze module is officieel goedgekeurd door het ministerie van VWS. In de module zijn eisen opgenomen die gelden voor bedrijven die vallen onder de categorie ‘industrie’ en werken met de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Bedrijven die meer dan 50% van hun producten leveren aan derden of een erkenning hebben voor de verwerking van (producten met) rauwe ingrediënten van dierlijke oorsprong. 

Lees verder »
Leden nieuws

Scan Wet Werk en Zekerheid

MKBasis is een speciaal arrangement van werkgeversvereniging AWVN voor leden met minder dan 150 medewerkers. Ter introductie biedt MKBasis de Wwz-scan aan. Dit aanbod is geldig tot 1 juli 2015. 

Lees verder »
Leden nieuws

Imagocampagne Brood

Vanuit de opheffing van het Productschap Akkerbouw is eind 2014 het restant van de meelheffing aan de NVB en NBOV toebedeeld. Dit bedrag voor de NVB zal voor een gedeelte aangewend worden ten behoeve van een campagne m.b.t. de imago van Brood. Het NBC is aangewezen als uitvoerder van dit traject. Hierbij wordt het NBC bijgestaan door de Kennis/Communicatie werkgroep van de NVB.

Lees verder »
Leden nieuws

Overgangsregeling voor de transitievergoeding

 

02-03-2015 – Er komt een overgangsregeling voor de transitievergoeding om te voorkomen dat tijdelijke werknemers, zoals seizoenswerkers in de horeca en de recreatie- en tuinbouwsector, niet opnieuw worden ingehuurd en werkgevers met andere tijdelijke werknemers aan de slag gaan.

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Raamovereenkomst verpakkingen 2013 – 2022

FNLI en CBL zijn samen met de overheid in 2012 gekomen tot een raamovereenkomst verpakkingen. In deze overeenkomst staat ondermeer dat bedrijven zich enerzijds inzetten om een einde te maken aan het gebruik van pvc als verpakkingsmateriaal in supermarkten en anderzijds pvc in verpakkingen terug te dringen. Een retailorganisatie heeft brancheorganisaties benaderd hierover, omdat zij hebben vernomen dat verpakkingsleveranciers niet altijd op de hoogte blijken van deze overeenkomst. Graag attenderen wij u daarom op deze overeenkomst en adviseren u hierover met u verpakkingsleveranciers te communiceren.nl

Lees verder »
Leden nieuws

Riskplaza en FSSC22000 de eerste kwaliteitssystemen op Ketenborging.nl

De kwaliteitssystemen Riskplaza en FSSC22000 zijn in een vergevorderd gesprek met de NVWA en krijgen op Ketenborging.nl de status ‘in behandeling’. De website is in 2014 gelanceerd door de Taskforce Voedselvertrouwen. Hierin werken overheid, toezichthouders en ketenpartners uit het bedrijfsleven samen, om het vertrouwen in de voedselketen te herstellen. De Taskforce heeft, in samenspraak met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), criteria voor private kwaliteitsschema’s opgesteld, die de private borging van de voedselveiligheid en -integriteit moeten versterken. Transparantie en informatie-uitwisseling maken een belangrijk onderdeel uit van deze criteria.

Lees verder »
Leden nieuws

Kort verslag NVB Werkgroep Kwaliteit en Technische Commissie AIBI

Donderdag 5 februari jl. heeft de Werkgroep Kwaliteit vergaderd over met name de mogelijke herziening Warenwetbesluit Meel en brood. Met dank aan de inbreng van de werkgroepleden en technische experts, hebben alle NVB leden reeds het werkdocument hierover ontvangen. Het doel van het werkdocument is om de NVB standpunten te bepalingen, welke worden ingebracht in de discussie met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast is informatie verstrekt over lopende NVB (onderzoeks)projecten, zoals de acrylamideanalyse en zoutmonitoring. De notulen van dit overleg vindt u binnenkort op de NVB website.

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Brood draagt er in belangerijke mate aan bij dat mensen minder zout binnenkrijgen

Het RIVM onderzoekt, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, hoe de hoeveelheid zout, suikers en verzadigd vet in verschillende voedingsmiddelen zich in de komende jaren ontwikkelt. Aanleiding voor dit onderzoek is het ‘Akkoord Verbetering Productsamenstelling’. Daarin is afgesproken de gehalten aan zout, (verzadigd) vet en energie (suikers, vet) in voedingsmiddelen te verlagen. 

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Toename ondervoede kinderen door hype diëten zonder brood

Kinderarts Sandra Schrama en diëtist Sonja van den Ende van het Juliana Kinderziekenhuis berichtte 21 februari jl. dat zij het laatste jaar een toename zien van het aantal kinderen dat ondervoed is. Dit is mogelijk een landelijke trend. De oorzaak zien zij in het ‘super gezonde’ voedingspatroon, waarbij onder andere weinig koolhydraten (brood) en calcium worden gegeten. Door de grote aandacht voor overgewicht worden ‘gezonde’ alternatieve ‘hype’ diëten, neem de Voedselzandloper en Broodbuik, sterk gepromoot. Dit leidt tot een veel te eenzijdige voeding blijkt nu.

Lees verder »