Toename ondervoede kinderen door hype diëten zonder brood

Kinderarts Sandra Schrama en diëtist Sonja van den Ende van het Juliana Kinderziekenhuis berichtte 21 februari jl. dat zij het laatste jaar een toename zien van het aantal kinderen dat ondervoed is. Dit is mogelijk een landelijke trend. De oorzaak zien zij in het ‘super gezonde’ voedingspatroon, waarbij onder andere weinig koolhydraten (brood) en calcium worden gegeten. Door de grote aandacht voor overgewicht worden ‘gezonde’ alternatieve ‘hype’ diëten, neem de Voedselzandloper en Broodbuik, sterk gepromoot. Dit leidt tot een veel te eenzijdige voeding blijkt nu.

Het ziekenhuis ziet kinderen met klachten zoals obstipatie (verstopping), extreme vermoeidheid, duizeligheid en kouwelijkheid als gevolg van sterke vermagering. Ondervoeding bij kinderen kan ernstige gevolgen hebben, zoals het ontwikkelen van botontkalking, vitaminetekorten, groeivertraging, hart- en vaatziekten en een ontregeld menstruatiepatroon. Daarnaast kan het volgen van een dergelijk alternatief voedingspatroon bij kinderen de ontwikkeling van anorexia nervosa bevorderen.

De ouders van deze kinderen hebben onvoldoende kennis van volwaardige voeding en laten zich leiden door de ‘adviezen’ binnen de hype diëten. Met superfoods, maar met weing koolhydraten uit onder andere brood en calcium uit melk, blijken kinderen belangrijke voedingsstoffen tekort te komen die ze juist hard nodig hebben om gezond op te groeien.

De kinderarts en diëtist van het Juliana Kinderziekenhuis adviseren dan ook een gebalanceerd en gezond voedingspatroon volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum met ‘gewone’ gezonde voedingsmiddelen. Hierdoor krijgen kinderen de juiste voedingsstoffen om gezond te ontwikkelen.

Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl