
Tijd voor nieuwe inspiratie
De zomerperiode is bij uitstek de periode om nieuwe inspiratie op te doen. Of het nu in het buitenland is (op vakantie) of gewoon in de supermarkten (kijk hoe de bierbranche dat heeft gedaan).
De zomerperiode is bij uitstek de periode om nieuwe inspiratie op te doen. Of het nu in het buitenland is (op vakantie) of gewoon in de supermarkten (kijk hoe de bierbranche dat heeft gedaan).
Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:
Begin 2017 onderzocht de Consumentenbond de mening van consumenten over informatie op levensmiddelen. De Consumentenbond stelt dat een aanzienlijke groep consumenten zich op het verkeerde been gezet voelt. Enerzijds is gebleken dat consumenten een bepaalde mate van ‘mooimakerij’ op verpakkingen acceptabel vinden. Anderzijds, stelt het consumenten teleur als de indruk wordt gewekt dat een product gezond, eerlijk en/of verantwoord is en dat niet zo blijkt te zijn.
In het internationale project ‘MyToolBox (https://www.mytoolbox.eu/)’ zijn 23 overheidsinstanties, wetenschappelijke en industriële organisaties vertegenwoordigd. Het project is begin 2016 gestart en duurt 4 jaar. Het projectdoel is om de inname van mycotoxinen via voedsel te verminderen en jaarlijks tientallen miljoenen euro’s te besparen door oogstverliezen te beperken.
De aanduiding ‘volkoren’ voor brood is Warenwettelijk geregeld, dit geldt niet voor bakkerswaren zoals koek, beschuit, crackers, etc . In dit artikel leest u hier meer over.
Zowel de NVWA als het RIVM publiceerde onlangs de monitoringsrapporten in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling inzake zout, verzadigd vet en suikerreductie. Het Akkoord bevat doelen voor 2020 om per productcategorie het zout en energie (suiker en verzadigd vet) te verlagen.
Medio april heeft het Bestuur van NVB het door de Werkgroep Kwaliteit opgestelde standpunt inzake ‘volkorenbrood’ goedgekeurd. Hierin stellen we als NVB vast dat: alle graanbestanddelen waarmee het volkorenbrood bereid of gedecoreerd is en welke als ingrediënt toegepast worden, volkoren moeten zijn. Met betrekking tot deze eis is in de NVB position paper een toelichting gegeven op de (eventueel) aanwezige bestanddelen van een volkorenbrood, inclusief een toegestane uitzondering voor decoraties. De position paper is toegevoegd aan de overige NVB standpunten op: https://www.nedverbak.nl/standpunten.htm.
April is een roerige maand geweest op het gebied van de cao ontwikkelingen in bakkerijland. Een ultieme poging van werkgeversorganisaties (NVB en NBOV) om tot een cao te komen mislukte op 11 april doordat het FNV niet op kwam dagen. Daardoor werd dat formele overleg afgelast. Dit vonden de werkgeversorganisaties een zeer teleurstellende ontwikkeling
De werkgeversorganisaties in het Bakkersbedrijf (NVB en NBOV) zijn zeer teleurgesteld over de houding van met name de FNV in het onderhandelingstraject voor een nieuwe CAO in de branche. Doordat de FNV is weggebleven van het formele overleg op 11 april jl, is er geen CAO tot stand gekomen. Met alle gevolgen van dien voor de werknemers.
Vorig jaar heeft de FNLI een dialoogplatform gelanceerd om meer met kritische consumenten, journalisten en foodbloggers in contact te komen. De reden hiervoor is het lage vertrouwen van de Nederlandse consument in de levensmiddelenindustrie. De NVB is bij de oprichting van het platform Nederland Voedselland betrokken. Vorige week werden de eerste resultaten bekend gemaakt.
Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:
Flits 22 – Save The Date Keten-Kennis-Dag over Duurzamer Diervoeder
Flits 24 – Uitnodiging tot deelname ronde tafel gesprek Innovatie op 18 april
Flits 25 – Reactie FNLI op initiatief voedingswaarde-etikettering met kleurcodering
Flits 26 – Analyse synergiemogelijkheden voor verladende FNLI-leden
Flits 27 – Herziening EU Controle Verordening nieuwe regels toezicht NVWA
Flits 28 – Informatie NVWA over Braziliaans vlees
Flits 29 – Meld u aan voor FutureProef Week van de Levensmiddelenindustrie 2017
Flits 32 – Retail schroeft eisen tot beheersing versleping allergenen op
Flits 31 – Duurzaamheidsrapportage laagdrempelige workshop-serie – Meld u nu aan
Nieuwsbrief 3 –Terugblik Voedsel Verkiezingsdebat; Themadag Voedselcontactmaterialen; Keten-Kennis-Dag Duurzamer Diervoeder