Allergenen recalls 2018: situatie ongewijzigd

Verkeerde allergeneninformatie en verwisselingen van grondstoffen blijken ook in 2018 de grootste oorzaak van terugroepacties te zijn. Het zijn er echter niet meer dan in 2017.

In 2018 publiceerde de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) 103 berichten over terugroepacties door voedingsmiddelenbedrijven. Allergenen waren voor veertig procent (41) van de gevallen de oorzaak van de recall. Brood werd zes keer teruggeroepen. 34 van de meldingen waren het gevolg van ziekteverwekkende bacteriƫn. Productvreemde delen en chemische contaminanten volgden met veertien en negen meldingen respectievelijk.

Uit een oorzaakanalyse uitgevoerd door Allergenen Consultancy blijkt dat kruisbesmetting met allergenen slechts in een beperkt aantal gevallen de oorzaak van een allergenen recall is. Het valt op dat in 2018 verwisseling van grondstoffen de belangrijkste reden (55%) voor een melding was. Op de voet gevolgd door foutieve productinformatie (32%). Daarom moet de focus bij verbetering van allergenenmanagement, naast hygiƫne, liggen op de optimalisatie van ondersteunende processen en informatiestromen.

Bron: Allergenen Consultancy

Edith van Peij
kennis@nedverbak.nl