Bakkerijsector lanceert campagne ‘Een coole bakker is een schone bakker!’

Uit onderzoek blijkt dat bakkers nog steeds veel meer aan meelstof worden blootgesteld dan gezond is. En dat terwijl dit met enkele maatregelen flink te verlagen is. Daarom start de bakkerijsector een campagne en is er een prijsvraag uitgeschreven om aandacht te vragen voor de ernstige gevolgen van langdurige blootstelling aan meelstof. Tegelijkertijd heeft de sector drie maatregelen verplicht gesteld om grondstofallergie te voorkomen.

3 verplichte maatregelen om grondstofallergie te voorkomen
Grondstofallergie kan ontstaan als iemand langdurig meelstof inademt. Allergische klachten en bakkersastma zorgen ervoor dat medewerkers hun werk niet meer volledig kunnen uitvoeren, moeten verzuimen of zelfs een ander beroep moeten kiezen. De Bakkerijsector heeft daarom besloten 3 maatregelen verplicht te stellen om grondstofallergie te voorkomen, te weten ‘afsluiten van mengkuip tijdens mengen en kneden’, ‘vervangen van strooibloem door alternatieven of stuifarme bloem’ en ‘schoonmaken met een stofzuiger (geen perslucht)’. Informatie is beschikbaar op de website www.blijmetstofvrij.nl.

Campagne ‘Een coole bakker is een schone bakker!’
Via de campagne ‘Een coole bakker is een schone bakker!’ wil de Bakkerijsector benadrukken dat de traditionele, wellicht stoerdere, manier van werken niet opweegt tegen de hierbij horende blootstellingniveaus en gevolgen op de lange termijn. Met de maatregelen wordt een schone manier van werken de nieuwe standaard. www.blijmetstofvrij.nl/preventie 

Prijsvraag
Om medewerkers uit de Bakkerijsector aan te moedigen de website met de maatregelen te bekijken en stil te staan bij de risico’s, is er een prijsvraag uitgeschreven waarmee een workshop bij twee Meesters Boulanger te winnen is:

Bij het bereiden van deeg wordt de blootstelling aan stof flink verlaagd door een afsluitend deksel. Met hoeveel procent wordt de blootstelling verlaagd?

Antwoorden kunnen tot en met 21 september 2016 worden ingestuurd. Meer informatie is te vinden op www.blijmetstofvrij.nl/prijsvraag.

Tineke Rens – Bureau Grondstofallergie