Begeleiding bij stoppen met roken vergroot kans van slagen

Per 1 januari 2022 zijn de rookruimtes in bedrijven gesloten en ook roken op het buitenterrein is aan strenge regels gebonden. Dé aanleiding voor onder andere Borgesius en Goedhart Bakkerijen om het Stoppen met Roken-programma aan te bieden om hun medewerkers te helpen bij het stoppen met roken.

“Naar aanleiding van de wetswijziging die ervoor zorgt dat de rookruimtes sinds begin dit jaar zijn gesloten, hebben we nagedacht over wat we als organisatie precies willen”, vertelt Hester Schep, projectleider bij Borgesius. “Hoewel er op onze vestigingen nu nog wel mogelijkheden zijn gecreëerd om buiten te roken, hebben we als organisatie de ambitie uitgesproken om binnen een aantal jaar helemaal rookvrij te zijn. Maar er zijn nog best wat medewerkers die roken, en vaak al lang. We willen ze helpen om onder begeleiding deze hardnekkige verslaving aan te pakken. Het Stoppen met Roken-programma dat via het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf wordt aangeboden sluit daar perfect op aan.”

Cijfers algemeen

  • 18% van de medewerkers in de bakkerijsector rookt, waarvan 8% meer dan 10 sigaretten per dag.
  • Langdurig onderzoek laat zien dat rokers gemiddeld 5,8% verzuimen tegenover 2,4% bij de niet-rokers.
  • Een rokende werknemer is minder productief. De verslaving zorgt ervoor dat ze sneller zijn afgeleid en sneller gestrest en geïrriteerd raken.
  • Roken heeft ook effect op de werksfeer, omdat rokers extra pauzes nemen.

Cijfers Stoppen met Roken-programma

  • 73% van de deelnemers aan het Stoppen met Roken-programma rookt niet meer (cijfers uit andere sectoren; het programma in de bakkerijsector is net van start).
  • Er zijn sinds de start van het programma 29 bijeenkomsten geweest.
  • Voor de kleinere ambachtelijke bakkers zijn er 7 online bijeenkomsten geweest.
  • 34 mensen uit de bakkerijsector hebben zich aangemeld voor het 3 maanden durende coachingstraject.

Hulpmiddelen

Medipro is de uitvoerder van het programma waar nog tot 1 maart aan kan worden deelgenomen. Agnes van Waerden en Dominique Paulissen van Medipro zien dat begeleiding bij het stoppen met roken de kans van slagen aanzienlijk verhoogt: “Niet iedereen is op de hoogte van deze mogelijkheid, maar professionele begeleiding kan het verschil maken. Voor veel rokers is het al een verademing om echt in te zien dat ze de dupe zijn van een verslaving die aangepakt moet worden; vaak overheerst een schuldgevoel over het feit dat iemand (nog steeds) rookt. De coaches die we inzetten op dit programma zijn ervaren en weten welke hulpmiddelen beschikbaar zijn, zoals nicotinevervangers of medicatie om de afkickverschijnselen te beperken. Samen met de stopper kijken ze welke aanpak voor die persoon werkt. Dat is voor iedereen anders.”

Ambassadeurs

Bij Borgesius zijn ze al vroeg in 2021 gaan communiceren over de wetswijziging. Hester: “We hebben memo’s in de rookruimtes opgehangen en sommige rookruimtes hebben we vorig jaar zelfs al een paar dagen gesloten, zodat de rokers zich bewust werden van wat het betekent als je telkens naar buiten moet. Na de zomer zijn we gestart met voorlichtingsbijeenkomsten.”

Ambassadeurs spelen een belangrijke rol bij het bereiken van rokers. Hester: “We hebben managers op de verschillende locaties gevraagd mensen persoonlijk aan te spreken. Maar wat eigenlijk het beste werkt, is als iemand die zelf verstokt roker is geweest als ambassadeur optreedt. Als zo iemand over de positieve effecten vertelt, én laat zien dat zelfs de zwaarste roker kan stoppen, geeft dat andere rokers moed om er ook voor te gaan.”

Goed werkgeverschap

Het aanbieden van een Stoppen met Roken-programma past in een trend waarin werkgevers steeds meer investeren in de gezondheid van werknemers. Hester beaamt dat: “Als werkgever willen we medewerkers graag helpen om fit en gezond te blijven en natuurlijk hebben we belang bij werknemers die duurzaam inzetbaar zijn. We zijn strikt in het buiten roken, maar erkennen dat roken een hardnekkige verslaving is waar je niet zomaar vanaf bent. We willen dus iets aanbieden om onze medewerkers daarbij te helpen.”

De rol van de werkgever kan het laatste duwtje in de rug zijn voor mensen die willen stoppen met roken, vertelt Medipro: “Je doet het dan met z’n allen. Bovendien is dit programma uitgebreider dan wat je standaard vergoed krijgt via de zorgverzekeraar. We maken de drempel zo laag mogelijk, dus starten we het programma altijd met een informatiebijeenkomst die gericht is op rokers, of je nu van plan bent om te stoppen of niet. Als die bijeenkomst onder werktijd wordt gehouden, is het makkelijk om aan te sluiten. Je kunt daarna nog beslissen of je wilt meedoen aan het programma. ”Het programma sluit aan op een behoefte, want uit onderzoek blijkt dat 80% van de rokers eigenlijk wil stoppen. “Dit programma biedt een kans om het echt te gaan doen. Als je alleen moet stoppen, kun je het blijven uitstellen. Als het programma wordt aangeboden, hoef je niet na te denken wanneer je begint, want het programma gaat op een zeker moment van start.”

Meld je uiterlijk 1 maart aan!

Nog tot 1 maart is het mogelijk om aan te melden voor het Stoppen met Roken-programma. De kosten worden vergoed vanuit het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. Meld je als bedrijf aan om elkaar te kunnen motiveren en steunen. Doet jouw bedrijf niet mee, maar rook je en denk je erover om te stoppen? Dan kun je je ook individueel inschrijven.

Er wordt een coach in de buurt gezocht, zodat je – als je dat prettig vindt – ook op de praktijk van de coach kunt afspreken. Sinds kort is er beperkt ruimte voor coaching in andere talen, waaronder het Turks, Arabisch, Engels en Duits.

Kijk voor meer informatie over het programma op www.veiligengezond.com/stoppen-met-roken.

Vervolgtraject

Borgesius wil het programma ieder jaar gaan aanbieden. Hester: “We hopen dat als anderen zien dat er via dit programma collega’s echt gestopt zijn met roken – waaronder ook verstokte rokers – zij ook overtuigd raken om mee te doen. Ongeveer 18% van de medewerkers in de bakkersbranche rookt en wij hebben ruim 2000 medewerkers, dus dat zijn best veel rokers die we willen ondersteunen, met als doel een rookvrije organisatie in 2025.”

Robert Swensson

r.swensson@nbc.nl

Bureau Veilig en Gezond