Save the date – VBZ Themabijeenkomst Portiegrootte

Op dinsdag 15 februari organiseert VBZ, in samenwerking met Schuttelaar en Partners, een online themabijeenkomst over portiegrootte. Hierbij delenafgevaardigden vanuit de wetenschap, overheid en het bedrijfsleven hun visie over de rol van portiegrootte. Geïnteresseerde NVB leden zijn van harte uitgenodigd.

In 2018 ondertekenden de Nederlandse overheid en 70 maatschappelijke organisaties het Nationaal Preventieakkoord. Hierin zijn verschillende ambities vastgelegd om het aantal mensen met overgewicht terug te dringen. Voor een aantal producten in de zoetwarenbranche is herformulering niet of beperkt mogelijk. Voor deze producten wordt er dan ook ingezet op het verkleinen van de portiegrootte en te communiceren over wat een daadwerkelijke portie inhoudt.

Dit was de aanleiding voor Schuttelaar & Partners om via een afstudeeronderzoek data te verzamelen die de huidige Nederlandse situatie rondom portiegroottes schetst in een aantal categorieën, waaronder zoetwaren en hartige droge snacks. Verdere inzichten werden verkregen door deze data te vergelijken met de huidige richtlijnen van het Voedingscentrum en richtlijnen opgesteld door de levensmiddelenindustrie. Daarnaast is er via interviews met bedrijven uit de VBZ achterban gepeild in hoeverre de zoetwarensector het verkleinen van porties ondersteund en onderschrijft.

VBZ en Schuttelaar & Partners hebben de handen ineengeslagen om het bedrijfsleven in de zoetwarensector en de overheid te inspireren bij het zetten van de volgende stappen op gebied van portionering. Tijdens een online evenement presenteren de wetenschap, de overheid en het bedrijfsleven hun eigen perspectief op het verkleinen van portiegroottes en is er ruimte om ervaringen te delen en met elkaar in discussie te gaan.

De bijeenkomst duurt van 15.00-17.00 en aanmelden kan via vbz@vbz.nl.

Edith van Peij

kennis@nedverbak.nl