De Nederlandse voedselconsumptie geanalyseerd

Het RIVM heeft de Nederlandse voedselconsumptie vergeleken met de Richtlijnen Voedselkeuze. Hieruit blijkt dat bijna driekwart van de voeding van de Nederlanders bestaat uit basisvoedingsmiddelen, zoals groente, fruit, aardappelen, brood, rijst, pasta, zuivel, vlees, vis, vetten, oliën en water. Meer dan wordt aanbevolen bestaat de voeding voor een kwart uit andere producten, zoals snacks en (niet-)alcoholische dranken.

Het onderzoek toont ook aan dat Nederlanders binnen productgroepen veelal de minder gezonde producten kiezen. Een eetpatroon dat meer overeenkomt met de Richtlijnen Voedselkeuze, kan ervoor zorgen dat mensen onder andere meer onverzadigde vetzuren en voedingsvezels binnenkrijgen en minder suiker en zout. Daarmee draagt een gezond voedingspatroon bij aan het voorkomen van chronische ziekten en overgewicht.

Een aantal broodfeitjes: Volwassen mannen met een laag lichaamsgewicht ten opzichte van hun lengte, consumeren het meeste brood en broodvervangers. In de categorie brood en broodvervangers wordt voor 20% gekozen voor een voorkeursproduct en respectievelijk 44% en 36% voor een middenweg en een bij uitzondering product.

Nynke Leonards
kennis@nedverbak.nl