Jodiuminname in Nederland is voldoende

RIVM concludeert dat volwassenen dagelijks voldoende jodium binnen krijgen via voedsel. Dat blijkt uit onderzoek onder volwassenen in Noord-Nederland. Maar deĀ  hoeveelheid per dag bij vrouwen moet niet verder dalen. De helft van de vrouwen kreeg meer dan 159 microgram per dag binnen. De kans op gezondheidsproblemen is klein als de helft van de bevolking meer dan 150 microgram binnenkrijgt. De helft van de mannen kreeg 207 microgram binnen. Dat mensen genoeg jodium binnenkrijgen, is belangrijk voor de werking van de schildklier.

Daling sinds 2006/2007

Sinds 2006/2007 is de hoeveelheid jodium die mensen binnenkrijgen met een derde gedaald. Omdat jodium in Nederland weinig in de grond zit en daardoor ook in voedingsmiddelen, wordt jodium toegevoegd aan (bakkers)zout. In 2008 is de wetgeving hierover veranderd en wordt er aan brood zout toegevoegd dat minder jodium bevat. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waardoor mensen minder jodium binnenkrijgen. Dit is vooral bij zwangere vrouwen een punt van aandacht. Genoeg jodium is namelijk nodig voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Het RIVM beveelt dan ook aan om de komende jaren te blijven volgen hoeveel jodium mensen binnenkrijgen.

Jodium blijft aandachtspunt in het Bakkerszout 2.0 project.

Bron: RIVM nieuws

Edith van Peij

kennis@nedverbak.nl