Nieuws

Voeding en Gezondheid

Volkorenboterham meest gegeten broodsoort

De volkorenboterham is op dit moment de meest favoriete broodsoort van Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum en de NVB. De volkorenboterham vervangt hiermee de bruine boterham (tarwe boterham) die jarenlang het meest gegeten broodproduct was.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Nationale Voedseltop: Nederland koploper gezonde en duurzame voeding

Donderdag 26 januari vond de eerste Nationale Voedseltop plaats in Den Haag. De top is een initiatief van de ministeries Economische Zaken; Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking; en Infrastructuur en Milieu. De inzet is dat het voor consumenten makkelijk is om lekker en gezond te eten en dat we bestaande en nieuwe producten gezonder maken. Verstrekking van heldere informatie via het etiket en bijvoorbeeld een app over gezonde, duurzame en veilige voedselkeuzes zullen speciale aandachtsgebieden zijn.

Lees verder »
Leden nieuws

Notificatieperiode wijziging Warenwetbesluit Meel en brood verlengd

Slowakije heeft een zogenaamde uitvoerig gemotiveerde mening ingediend bij de Europese Commissie, waardoor de reactietijd op de notificatie van het wijzigingsdocument Warenwetbesluit Meel en brood van maart uitgesteld is naar 6 juni 2017. Dit verlaat mogelijk de inwerkingtredingsdatum van het herziene Warenwetbesluit. Het is nog niet bekend wat de reactie van Slowakije precies inhoud.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Workshop winnaars prijsvraag Blij met Stofvrij

Op Valentijnsdag 2017 hebben de winnaars van de prijsvraag “Wat weet jij van meelstof?” aan een workshop van Meesters Boulanger Wilfred Haafs en Hiljo Hillebrand deelgenomen. Tijdens de workshop werd een grote variëteit aan producten gemaakt; van pizzaatjes tot desembrood.De deelnemers moesten zelf hard aan het werk, maar het resultaat was er dan ook naar. Doordat de deelnemers een zeer verschillende achtergrond hadden (ervaren, leerling, industrie, ambacht) was er ook veel van elkaar te leren. Men was unaniem enthousiast en geïnspireerd.

Lees verder »

AIBI Congress 2017 Versailles – France

Van 25 tot en met 28 mei wordt het tweejaarlijkse AIBI congress gehouden. Dit keer in de historische omgeving van Versailles bij Parijs in Frankrijk. Traditioneel gaat een behoorlijke delegatie vanuit NVB leden naar het AIBI congres. De deelnemers komen daar altijd geinspireerd van terug. Bezoek aan het AIBI congres is vaak de basis geweest voor nieuwe ontwikkelingen en investeringen in bedrijven van NVB leden. Mis deze kans dus niet. 

Lees verder »
Leden nieuws

Gezocht: NV B bestuurslid NBA bestuur

De Nationale Bakkerij Academie is het opleidingsinstituut voor en van de bakkerij in Nederland. In het bestuur van deze Academie is een zetel ingeruimd voor een vertegenwoordiger van de Industriële Bakkerijen. Tot 1 januari 2017 werd deze NVB zetel ingevuld door Paul Pieterse van Borgesius/Bakkersland. Namens de NVB bedanken wij hem voor zijn inzet en betrokkenheid bij de opstart van de Bakkerij Academie en het verder ontwikkelen van dit instituut.

Lees verder »
Leden nieuws

Korte samenvatting bestuursvergadering NVB februari 2017

In de eerste bestuursvergadering van 2017 heeft het bestuur van de NVB kennis genomen van de voorlopige resultaten van de NVB over 2016. Deze zien er positief uit. De accountantscontrole heeft in januari plaatsgevonden. Begin maart is de formele afronding van de cijfers. Deze cijfers zijn voor het bestuur ook reden geweest om verder naar de algemene inkomsten en uitgaves te kijken van de vereniging. Mede met het oog op het voorstel op de komende ALV tot het starten van een gezamenlijke bijdrage voor wetenschappelijk onderzoek en communicatie over brood en gezondheid. Op de komende ALV zal dit ook verder onderwerp van gesprek zijn.

Lees verder »
Algemeen

Transparantie; Speerpunt van beleid

Bakkers in bedrijf, februari 2017 –Interview met Wim Kannegieter, directeur NVB, over de standpuntnotities die de NVB heeft geformuleerd over diverse zaken. En transparantie als speerpunt van het NVB beleid. 

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Veranderingen bij Riskplaza

Begin 2014 is de database van Riskplaza overgenomen door People in Food van het Productschap Akkerbouw en ondergebracht in een aparte BV, genaamd Riskplaza BV. De NVB neemt zitting in het Werkgroepoverleg en het Deskundigenoverleg. De structuur gaat nu wijzigen.

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:

  • Flits 1 – Content creators inzetten voor (voedingsmiddelen)reclames
  • Flits 3 – Oproep tot onderzoek naar alternatieven voor Multi-layer PET verpakkingen
  • Flits 4 – Uitnodiging VNO-NCW Dag van de Industrie
  • Flits 5 – Tekort vrije uitloopeieren verwacht door ophokplicht vogelgriep
  • Flits 6 – FNLI adviseert handleiding beheersing versleping allergenen te gebruiken
  • Flits 8 – Ontwikkelingen (verplichte en vrijwillige) herkomstetikettering
  • Flits 9 – FNLI publiceert trendrapport verduurzaming In de Volgende Versnelling
    FNLI rapport – Verduurzaming in de volgende versnelling 
  • Flits 10 – Update situatie vrije uitloopeieren
  • Flits 11 – FNLI verwelkomt Grondstoffenakkoord agrifoodketen 
  • Flits 12 – Asbest uitbreiding controles ILT
  • Flits 13 – GS1 vindt nieuwe fouten check uw data voor 30 januari!
Lees verder »
Product en Proces

NVB Workshop FLOURplus een succes

De workshop FLOURplus welke op 19 januari jl. werd gehouden in Wageningen, bracht de bakkerijsector samen voor informatie over een online systeem voor bakkerijen die zich bezighouden met de variatie van de kwaliteit van tarwemeel. Het systeem is het resultaat van een 3-jarig onderzoeksproject, waarin ontwikkelingen op het gebied van meelanalyses, bakkerijwetenschap en kunstmatige intelligentie zijn samengebracht.

Lees verder »
Leden nieuws

Borging traceerbaarheid

Traceerbaarheid vormt een belangrijk onderdeel van de borging van voedselveiligheid. De rest van dit artikel vindt u in het ledengedeelte van de website.

Lees verder »