Nieuws

Markt en Ondernemerschap

Onderzoek manieren tot borging voedselfraude

Fraude met levensmiddelen neemt, na het vleesschandaal van enkele jaren geleden, niet af. De FNLI attendeerde de NVB op een grootschalig onderzoek uitgevoerd door TNO en de universiteit van Gent, naar methoden om voedselfraude op te sporen door bijvoorbeeld informatie te delen over (mogelijke) voedselintegriteitissues.

Lees verder »
Product en Proces

Nieuwe meldwijzer NVWA onveilige levensmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de meldwijzer onveilige levensmiddelen aangepast die bedrijven kunnen gebruiken om te beoordelen of er sprake is van een mogelijk risico en of er melding gemaakt moet worden. De meldwijzer is een handig hulpmiddel voor het beoordelen van de aard van het probleem.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Informatie over Brexit

Zoals bekend wordt op dit moment toegewerkt naar de Brexit. Deze verandering, die voorjaar 2019 zal ingaan, heeft naar alle waarschijnlijkheid veel consequenties voor bedrijven die naar Groot-Brittannië exporteren. Dus ook voor NVB leden die in zo’n situatie komen te zitten. 

Lees verder »
Leden nieuws

Gedragscode Voedselveiligheid en integriteit

Voedselveiligheid en integriteit zijn zaken die in de voedingsmiddelenproductie een essentie zijn. Helaas zijn er in het verleden een aantal affaires geweest die het imago van de voedingsmiddelenindustrie onder druk hebben gezet.

Lees verder »
Algemeen

Wisseling aanspreekpunt kennis en kwaliteitszaken NVB

Helaas gaat Nynke Leonards eind maart 2018 de NVB verlaten. In verband met persoonlijke omstandigheden heeft zij besloten met haar gezin naar het mooie Sneek te verhuizen. Friesland is de provincie waar haar familie woont. Wij begrijpen en respecteren de keuze die Nynke heeft gemaakt en danken haar voor de prettige, gedegen en plezierige samenwerking gedurende de afgelopen 5 jaar. Nynke staat bij leden, collega’s en vakgenoten als uiterst kundig en betrokken vertegenwoordigster van de NVB bekend.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

De belangrijkste aanpassingen van de arbowet

Sinds 1 juli 2017 zijn een aantal veranderingen doorgevoerd in de arbowet. Daardoor komt er meer aandacht voor preventie. In de nieuwe arbowet zijn ook minimumeisen opgenomen voor het basiscontract met de bedrijfsarts. Met deze aanpassingen ben u als werkgever beter toegerust om ziekte als gevolg van het werk te voorkomen.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Workshop ‘Handvaten voor betere arbeidsomstandigheden’

Houdt u zich bezig met de arbeidsomstandigheden of ziekteverzuim in uw bedrijf? Heeft u te maken met RI&E’s, PAGO, de arbocatalogus of voert u de gesprekken met de bedrijfsarts? En bent u nieuwsgierig naar de instrumenten die hiervoor zijn ontwikkeld of hoe deze met elkaar samenhangen?

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:

• Flits 90 – Ontwikkelingen datakwaliteit digitale productinformatie GS1
• Flits 1 – Oproep productherformulering lever uw voorbeelden aan! 
• FNL In Focus 5 – Ontwikkelingen Furaan en oprichting adhocgroep (NVB gaat participeren)
• FNLI Nieuwsbrief 11

Lees verder »
Leden nieuws

Interessante publicaties

– Wageningen Academy heeft een leerprogramma ontwikkeld met FrieslandCampina, waarbij het expliciet de bedoeling is dat ook bedrijven buiten de zuivel kunnen aansluiten.
– Cereal Science Events Kalender-Januari 201 8
– White papers van METTLER TOLEDO:
o 2017 Garandeer conformiteit van verpakte voedingsmiddelen
o 2017 Product Recalls voorkomen
o 2017 Certificering voor voedselveiligheid en -kwaliteit

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

‘Kies ik gezond?’-app gelanceerd door het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum heeft in opdracht van het ministerie van VWS de app ‘Kies ik gezond?’ ontwikkeld en gelanceerd. Consumenten kunnen hiermee producten, zo ook broden en bakkerswaren, qua voedingswaarde en ingrediënten vergelijken in de supermarkt (scannen streepjescode) en daarbuiten (zoeken op productnaam). De gegevens in de app komen vanuit de databanken waarin u uw productinformatie invoert.

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

Zoutmonitoring NVWA

De NVWA publiceerde eind 2017 haar jaarlijkse zoutmonitoring . In totaal zijn er 98 broodsoorten (zoals bruin-, volkoren-, wit- en stokbrood en diverse kleinbroodsoorten) geanalyseerd en vergelijken met de monitoring uit 2011. De resultaten laten een zoutreductie van gemiddeld 16% zien tussen de steekproeven van 2011 en 2017. Dit is in lijn met de verwachingen. Aangezien in 2011 de wettelijke zoutnorm van 2,1% zout op de droge stof en vanaf 2013 1,8% geldt, een reductie van 14%.

Lees verder »