Nieuws

Markt en Ondernemerschap

Europees onderzoek naar broodconsumptie

Afgelopen november presenteerde de ‘Bread Initiative’ – een samenwerkingsverband van molenaars, grondstofleveranciers en bakkers een onderzoek naar broodconsumptie, uitgevoerd door GIRA. De presentatie werd bijgewoond door verschillende leden van het Europees Parlement en leden van de Europese Commissie. 

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

ING rapport – Vergrijzing als kans

Het aandeel ouderen in de Nederlandse samenleving neemt toe. In 2030 is bijna een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Niet alleen zijn er steeds meer ouderen. Ze zijn gemiddeld ook welvarender, vitaler en ze leven langer. Naast de huidige 65-plussers, die steeds langer zelfstandig thuis wonen, stroomt ook een nieuwe generatie in. Deze ‘nieuwe ouderen’ richten zich meer op genieten, beleven en ontwikkelen. Zij zullen hiervoor naar verwachting meer van hun spaargeld aanspreken.

Lees verder »
Leden nieuws

Diverse marktrapportages en gegevens

De afgelopen maand zijn een aantal rapporten verschenen over de ontwikkeling van de broodconsumptie in Nederland en de economische ontwikkeling in Europa. Deze rapporten zijn afkomstig van FoodDrinkEurope en Mintel.

Lees verder »
Arbeid en Arbeidsomstandigheden

Risico-Inventarisatie en Evaluatie Industriële Bakkerij

In het derde kwartaal van 2016 is de ARBOcatalogus Industriële Bakkerij gereed gekomen. Deze catalogus kunt u vinden op www.arbobakkerij.nl. In het verlengde hiervan hebben vakorganisaties (FNV en CNV) i.s.m. de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) een RI&E instrument voor de Industriële Bakkerij opgesteld. Het RI&E instrument is er voor alle Industriële Bakkerijen in Nederland. 

Lees verder »
Leden nieuws

FNLI Flitsen

Graag attenderen wij u ook in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden:

  • Flits 71 – Uitnodiging voor sessie Succesvol(ler) op de Duitse Foodmarkt
  • Flits 73 – 28 foodbedrijven openen deuren voor scholieren met FutureProef
  • Flits 76 – Monitor Verpakkingen bedrijfsleven op koers naar circulaire verpakkingsketen
  • Flits 77 – Lancering dialoogplatform Nederland Voedselland
  • Flits 78 – Ondersteuning verduurzamingsprojecten voor FNLI-leden
  • Flits 81 – Lancering netwerk MeatNL voor verduurzaming vlees
  • Flits 82 – FNLI voorbereiding belastingen op ingrediënten en producten ad-hocgroep TAKS
Lees verder »

Herziene zoutgehaltes van brood in NEVO

Het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) is geactualiseerd. De gegevens in NEVO vormen een belangrijke bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting of onderzoek. Het gewogen gemiddelde natrium/zoutgehalte in brood is aangepast conform de zoutmonitoring die in opdracht van NVB in het voorjaar van 2016 is uitgevoerd.

Lees verder »
Voeding en Gezondheid

RIVM rapport inzake zout-, jodium- en kaliuminname

Het RIVM heeft recent haar rapport gepubliceerd over de dagelijkse zout, jodium en kalium inname onder volwassenen in Doetinchem in 2006 versus 2015. Het onderzoek is gebaseerd op urinemetingen. De resultaten laten zien dat de zout (natrium) en kaliuminname van volwassenen tussen 2006 en 2015 gelijk is gebleven. De jodiuminname van volwassenen is tussen 2006 en 2015 met 33% bij vrouwen en 37% bij mannen afgenomen. Het risico op een tekort van jodium blijft echter klein, aldus het RIVM.

Lees verder »
Markt en Ondernemerschap

Position papers NVB inzake broodaanduidingen en criteria

NVB vindt het van belang om specifieke Nederlandse broodsoorten eenduidig te definiëren, voor optimale transparantie richting de consument. Waarbij de bakkerijleden van NVB diezelfde consument binnen de criteria lekker en voedzaam brood kunnen bieden. Voor het creëren van eenduidigheid binnen de bakkerijsector is NVB voorstander van vastlegging van aanduidingen en criteria inzake meel en brood, in het Warenwetbesluit Meel en brood, dit om de kans op miscommunicatie kleiner te maken.

Lees verder »