
Vervolggesprekken Sectorhuis opgestart
De eerste fase van de gesprekscyclus over het te vormen Brood en Banket huis heeft inmiddels een tussenrapport opgeleverd. Dat rapport is in de besturen van de drie brancheorganisaties besproken.









De eerste fase van de gesprekscyclus over het te vormen Brood en Banket huis heeft inmiddels een tussenrapport opgeleverd. Dat rapport is in de besturen van de drie brancheorganisaties besproken.

Wij Nederlanders eten steeds minder brood. Dat moet veranderen en daarom wordt er campagne gevoerd. Een ode aan het brood in Koffietijd van RtL4. Peter Bienefelt, Meester Boulanger en wereldkampioen brood bakken maakt zuurdesem en focaccia in onze keuken.

Graag attenderen wij u in deze nieuwsbrief op een aantal FNLI Flitsen. De volgende FNLI Flitsen kunt u op het ledengedeelte van de NVB website vinden :
Edith van Peij
kennis@nedverbak.nl

– Nutrilab en Riskplaza uitnodiging voor een informatiebijeenkomst op donderdag 19 april: ‘Ongewenste allergenen detecteren, voorkom onnodig risico’
– Uitnodiging: 26 april 2018 – VBZ Kwaliteitsplatform: Belang kwaliteit productinformatie met tips & tricks voor uitwisseling van deze data via GS1
Edith van Peij
kennis@nedverbak.nl

Eind vorig jaar publiceerde de Europese Commissie Verordening (EU) 2017/2158 tot vaststelling van risicobeperkende maatregelen en referentieniveaus voor de reductie van de acrylamidegehalten in levensmiddelen. De acrylamideverordening verplicht bedrijven om de mogelijkheden tot verlaging van acrylamidegehalten in kaart te brengen, toe te passen en te monitoren middels een risico gestuurde aanpak (HACCP-principe).

Van juli 2017 t/m februari 2018 heeft een inventarisatie van de stand van zaken met betrekking tot meergranenbrood en speltbrood plaatsgevonden onder de NVB leden. Dit in het kader van de doelstelling om meer brooddefinities op te nemen in het Warenwetbesluit. Van 182 broden is de etiketinformatie geanalyseerd en vergeleken met de criteria zoals vastgesteld in NVB standpunten (zie NVB website).

Sinds de invoering van het nieuwe ontslagrecht, houdt AWVN bij in hoeverre ontslagvergoedingen in sociale plannen in de praktijk daadwerkelijk gebaseerd zijn op de nieuwe transitievergoeding. Want met de invoering van de transitievergoeding is weliswaar de rechtvaardiging voor vakbonden vervallen om hogere ontslagvergoedingen te eisen in het kader van sociale plannen – maar de nieuwe regelgeving heeft geen effect op de vrijheid van onderhandelen.

Donderdag 8 maart heeft de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) in samenwerking met verzekeringsmakelaar AON een zeer relevante kennissessie georganiseerd. Hoe houden we foodbedrijven verzekerbaar en de continuïteit gewaarborgd?

Op 22 februari 2018 vond bij het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen de bijeenkomst ‘Handvatten voor betere arbeidsomstandigheden’ plaats. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Bureau Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf in samenwerking met NVB en VBZ.

Op dit moment is het onderwerp van de Energietransitie zeer actueel. Zeker de aankondiging van de regering dat de gaswinning in Groningen drastisch zal worden teruggeschroefd maakt dat er ten aanzien van de prijs van gas veel aanpassingen (lees verhogingen) te verwachten zijn. Daarnaast is er het duurzaamheidsaspect. Steeds meer vragen leveranciers om verantwoorde productie van hun artikelen.

Sinds begin 2017 is er voor Industriële Bakkerijen een subsidieregeling via het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf of trainingen Fysieke Arbeid 100% vergoed (m.u.v. verletkosten) te krijgen. Door het succes van deze trainingen is deze regeling voor 2018 gecontinueerd.

Deze week is de campagne Brood. Goed verhaal. van start gegaan. De campagne die ook in België loopt heeft tot doel om de daling van het volume van brood te stoppen. Ook u kunt aanlsuiten bij deze campagne. Er zijn diverse mogelijkheden. Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft daarom eerder factsheet gemaakt die wij met u hebben gedeeld. Via onderstaande link komt u op de downloadpagina waar u de beschikbare middelen kunt bekijken en downloaden.